LOŠA STATISTIKA U KRAGUJEVCU: Svaki osmi pacijent boluje od dijabetesa - iKragujevac


Vesti

U Savetovalištu za dijabetes u Kragujevcu od decembra do danas pomoć je zatražilo 760 građana. Posle pauze od jedne decenije Svetovalište radi u devet gradskih ambulanti gde oboleli mogu da se informišu o svom zdravlju, novinama u lečenju bolesti.

U Savetovalištu za dijabetes Kragujevčanima su na raspolaganju lekari i medicinsko osoblje, a po potrebi se angažuju i internisti, psiholozi, socijalni radnici. Odlazak u savetovalište mnogo znači, kažu pacijenti.

Od velikog značaja je i za lekare, pruža se kompleksna medicinska pomoć i formira baza podataka o obolelima od šećerne bolesti, kaže prim. dr Nataša Nikolić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja u Kragujevcu.

Dijabetes je bolesti koja pogađa sve više ljudi, ugroženi su stariji ali i mladi. Svaki osmi pacijent u Kragujevcu, kažu lekari, boluje od dijabetesa, a povećava se i broj potencijalno obolelih.

Lekari ukazuju na važnost preventive, posebno kod ugroženih grupa, kod onih koji imaju
genetske predispozicije i osoba sa preteranom težinom. Na svaku promenu težine, ili osećaja velike gladi i žeđi, treba se odmah javiti lekaru, savetuje doktorka Nikolić.

Zabrinjava i podatak da je poslednjih godina sve više dece obolele od dijabetesa. U Aranđelovcu već 26 godina radi Specijalna bolnica za rehabilitaciju Bukovička banja, jedina u Srbiji za rehabilitacuiju dece obolele od dijabetesa. Kroz to lečilište do sada je prošlo oko 6.000 mališana.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu