Ovo je KRAGUJEVAČKA institucija iz koje će se prodavati znanje iz Srbije ! - iKragujevac


Vesti

Radove na objektu Centra izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, danas su obišli Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca i Veroljub Trifunović, član gradskog veća za prostorno planiranje, urbanizam i izgradnju.

 Ovo je kapitalna investicija i za grad Kragujevac i za sam Univerzitet, a s obzirom na to da sam ja i profesor baš na Fakultetu medicinskih nauka izuzetno mi je drago jer ćemo ovde prodavati znanje iz Srbije jer pored Centra za matične ćelije koji će ovde biti stacioniran, u planu je da se ovde otvori i Banka matičnih ćelija. Ovo je kapitalna investicija za grad Kragujevac, ne samo iz razloga što će u nju biti uloženo 14 miliona evra nego i iz razloga što ćemo prodavati znanje i dati motiv mladim ljudima da ne odlaze iz Srbije, nego da ostanu i da rade ovde – istakao je Zdravković.

U izgradnju i opremanje Centra izvrsnosti biće uloženo 14 miliona evra. Vrednost građevinskih radova je oko 10 miliona evra, dok će u opremu biti uloženo oko 4 miliona evra. Izvođač radova na ovom objektu je firma “Banković gradnja“. Grad Kragujevac je ustupio zemljište od 1,7 ha sa kompletnom infrastrukturom čija je vrednost oko 1,7 miliona evra. Gradnja objekta otpočela je krajem prošle godine, a završetak gradnje očekuje se do aprila naredne godine. Grad Kragujevac je krajem prošle godine uplatio učešće od 40 miliona dinara, a učešće Univerziteta je 25,5 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke.

Izgradnja ovog centra će biti osnov i uslov razvoja multidisciplinarnih naučnih istraživanja koja podrazumevaju učešće naučnih istraživača ne samo iz oblasti medicine i biomedicine već i iz oblasti biologije, hemije, tehničkih i inženjerskih nauka, biomedicinskog inženjeringa, kao i drugih naučnih oblasti koje će kao prateće biti uključene u naučna istraživanja u Centru.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu