Ekološka radionica u vrtiću “Crvenkapa“ - iKragujevac


Vesti

Odeljenje za održivi, ravnomerni razvoj i energetsku efikasnost u okviru projekata Gradske uprave za upravljanje projektima, ravnomerni i održivi razvoj sa ciljem podizanja svesti o energetskoj efikasnosti organizuje radionice u vrtićima predškolskih ustanova ''Nada Naumović'' i ''Đurđevdan''. 

Član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, održivi i ravnomerni razvoj sa saradnicima posetio je vrtić ''Crvenkapa'' i prisustvovao radionici.

Poznato je da nivo svesti o energetskoj efikasnosti kod nas na samom početku i da, posebno stariji objekti, nisu energetski zaštićeni, a da je mnogo sredstava potrebno da se takvi objekti saniraju kako bi postigli određene standarde. Ono što za početak možemo da uradimo je podizanje svesti starijim sugrađanima o važnosti ovog pitanja i odnosa prema potrošnji energije, a najmlađima da kreiramo svest u tom pravcu - rekao je Vladimir Maksimović, član Gradskog veća.

Mališanima vrtića ''Crvenkapa'' predstavljeni su osnovni pojmovi vezani za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i moguće načine uštede u domaćinstvu i podeljene edukativne bojanke.

Odeljenje za održivi, ravnomerni razvoj i energetsku efikasnost kao služba koja funkcioniše u okviru Gradske uprave, organizovano i sistematski prati potrošnju energije u javnim zgradama na teritoriji grada i na osnovu te analize predlaže konkretne mere u cilju ušteda u energiji a samim tim i do ušteda u gradskom budžetu, dodao je Maksimović.

Pored održavanja edukativnih radionica u predškolskim ustanovama, Odeljenje za održivi, ravnomerni razvoj i energetsku efikasnost u okviru svojih aktivnosti radi Plan održivog razvoja energetike za grad, softver za praćenje potrošnje energije u javnim zgradama i energetske elaborate za javne zgrade. U planu je da se u toku godine ugradi merno regulaciona oprema u podstanicama škola koje se greju na daljinsko grejanje radi uštede toplotne energije kao i oprema za kompenzaciju reaktivne energije radi smanjenja troškova za električnu energiju. Za vrtić ''Kolibri'' u planu je ugradnja solarnog kolektora za zagrevanje tehničke vode. Iz budžeta grada za ove poslove izdvojeno je preko 20 miliona dinara.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu