FILMSKA POTERA U KRAGUJEVCU: Građansko hapšenje lopova! - iKragujevac


Vesti

Sinoć u 21 i 30 u ulici Hajduk Veljka je pokušana krađa automobila, a pri kojoj je lopov nespretnim i dugim isparkiravanjem auta probudio M.S i koji je isprva pomislio da je komšija pijan jer je njegovo isparkiravanje za posledicu imalo nekoliko udaraca autom Yugo u kapiju ispred zgrade. 

M.S. se uplašio da će "komšija" udariti i druge automobile koji su tu parkirani, a među tim automobilima je bio i njegov. Buka, koju je pravio automobil je bila uzrok da izađe još jedan komšija. Pošto je automobil prošao pored njih, odmah su videli da vozač automobila nije vlasnik istog, jer je vlasnik njihov komšija. Odmah su pozvali vlasnika automobila i upozorili da je krađa njegovog automobila u toku.

M.S je tada sa komšijom, a koji je bio ispred zgrade, započeo „poteru" za lopovom, kojeg su ubrzo sustigli u Ulici Tome Vučića. Sačekali su da stane na crveno svetlo i lopova su izvukli iz auta, a da pritom nisu ni znali da li je isti naoružan. Izvršili su građansko hapšenje nakon čega su sačekali policiju, koja je uhapsila istog. Yugo je malo oštećen, ali na svu sreću vraćen vlasniku zahvaljujući hrabrom potezu naših sugrađana.

Građani u Srbiji imaju pravo da "uhapse" osobu koju su zatekli u izvršavanju krivičnog dela. Veoma bitno je da se građansko hapšenje odnosi na krivična dela zbog kojih se goni po službenoj dužnosti.

Oblast građanskog hapšenja je regulisana zakonom o krivičnom postupku i ono je pravo svakog čoveka. Naravno, ne može se lišavati slobode iz bilo kog razloga, nego zbog težih krivičnih dela, poput razbojništva ili krađe. Obaveza građanina je da u toj situaciji odmah obavesti policiju ili da ga odvede u najbližu policijsku stanicu.

Međutim, veoma često se postavlja pitanja šta se događa ukoliko dođe do okršaja između uhapšenog i građanina koji ga je zatekao u izvršenju krivičnog dela. Tada je najčešće reč o situaciji u kojoj se kombinuju građansko hapšenje i nužna samoodbrana.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu