KG: Uvođenje sistema grejanja na biomasu - iKragujevac


Vesti

Predstavnicima lokalne samouprave grada Kragujevca predstavljen program sistema grejanja na biomasu.

Razvoj održivog tržišta bioenergije kroz program DKTI (Development of a Bioenergy Merket in Serbia) koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i nemačka razvojna banka KfW u partnerstvu sa ministarstvima poljoprivrede i zaštite žuvotne sredine i rudarstva i energetike Republike Srbije, prezentovan je i predstavnicima lokalne samouprave grada Kragujevca.

Glavni cilj ovog programa je jačanje kapaciteta i stvaranje povoljnog okruženja za održivo korišćenje bioneregije u Srbiji, koje doprinosi ruralnom razvoju i smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Uvođenjem ovakvog sistema grejanja dolazi do velikih ušteda kod troškova za toplotnu energiju, smanjuje se emisija štetnih gasova, a zamenom starih kotlova biće omogućeno bezbedno snabdevanje toplotnom energijom. Moderni uređaji za sagorevanje ogrevnog drveta i drugih drvnih goriva imaju visoku efikasnost što smanjuje potrošnju goriva, energija iz drveta je najjeftinija, a količina pepela nastalog u procesu sagorevanja je manja i može se koristiti kao ekološko đubrivo za zemljište. Biomasa je obnovljiv izvor energija, a korišćenje ogrevnog drveta doprinosi zapošljavanju i povećanju prihoda lokalnog stanovništva jer se ne uvozi, već se nabavlja i proizvodi na lokalu.

Program DKTI koji traje do 2017. godine sa mogućnošću nastavka do 2020. godine i dosadašnja iskustva primene u gradovima u Srbiji, članovima Gradskog veća za upravljanje projektima, međunarodnu i unutrašnju saradnju Minji Obradović i za zaštitu životne sredine, ravnomerni i održivi razvoj Vladimiru Maksimoviću, predstavili su Marijana Nikolić i Milan Zelović, projektni menadžeri i Milica Vukadinović rukovodilac komponente za razvoj iz GIZ -a.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu