LEPA VEST: Pomoć roditeljima u čuvanju dece sa smetnjama u razvoju - iKragujevac


Vesti

U Kragujevačkom centru za porodični smeštaj počeo je program razvoja srodničkog starateljstva i podeljene brige za decu sa smetnjama u razvoju. iz finansija EU.

Nije reč o klasičnom starateljstvu, već o obuci pomagača koje određuju roditelji to su najčešće prijatelji ili članovi bliže rodbine koji poznaju navike dece, tako da mogu da ih pričuvaju od nekoliko sati i duže u dogovoru sa roditeljima i njihovim potrebama.

Za sada je kroz obuku pomagača prošlo šestoro ljudi, cilj im nije zarada već da pomognu da porodice ostanu zajedno.

Danijela Sančović je mama šestogodišnjeg Filipa koji boluje od razvojnog poremećaja, a Snežana Babović šestogodišnje Anastasije devojčice koja jedina u Srbiji od druge godine boluje od retke metaboličke bolesti "Sanfilipov sindrom".

Mali broj dece je obolelih i u svetu, leka za sada nema, ali porodica Babović se nada da će se ipak pokrenuti istraživanja. Za srodničko starateljstvo Danijela i Snežana su se prijavile zajedno sa svojim prijateljicama, jer postoje i druge obaveze koje moraju da obave.

Snežana ima još jednu devojčicu mlađu od Anastasije, a Danijela je samohrana majka, kaže da njena prijateljica odlično poznaje navike malog Filipa i da ima poverenja da ga ostavi njoj na cuvanje.

Svetlana Sivčević je Anastasijina odabrana pomagačica, odlično poznaje porodicu i kaže da joj je želja da im pomogne, jer bolest male devojcice podrazumeva i totalni poremećaj sna i kaže da je to najteže, treba o njoj brinuti 24 sata ,a odmor je neophodan da bi mogli svi da funkcionišu kao porodica.

Dete kod svog pomagača može da provede od nekoliko sati dnevno, pa do najviše 60 dana po dogovoru sa porodicom, za šta će od strane Centra za porodični smeštaj biti simbolično plaćeni.

Direktor Centra za porodični centar Slaviša Sorak kaže da je ovaj projekat koji finansira EU u začetku, a sve u nadi da će zaživeti da bi se sačuvale ovakve porodice od razdvajanja, umor kaže ipak stigne i roditelje potrebno je da nastave da žive nekim normalnim tokom, a to je
nemoguće u koliko nisu sigurni da su im deca kod osoba od poverenja.

Cilj projekta nije zarada već pomoć i prijatelja i centra da se sačuvaju porodice, a pre svega interes dece sa smetnjama u razvoju. Za sada se pilot projekat odvija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a sve u cilju unapređenja dečije zaštite. 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu