KG: Grantovi za započinjanje sopstvenog biznisa - iKragujevac


Vesti

Opredeljena sredstva za podsticaj sopstvenog biznisa ove godine su 10 miliona dinara, i to 8,8 miliona dinara odnosi se na start up i započinjanje sopstvenog posla a 1,2 miliona dinara izdvojeno je za seoski turizam. 

Pojedinačni grant kreće se u visini od 250 do 300 hiljada dinara i procena je da će ove godine oko 35 lica dobiti grantove. Dodeljenim grantom i podnetom profakturom, lokalna samouprava izvršiće uplatu na račune dobavljača, a kandidati opremu za obavljanje svoje delatnosti, objasnio je Jekić, član Gradskog veća.

Za izradu biznis plana svi zainteresovani će imati podršku u Gradskoj upravi za privredu ili BIC-u, a novina u odnosu na prethodne godine je u tome što će nakon saopštavanja konačne rang liste kandidati proći sedmodnevnu obuku gde će dobiti neophodne instrukcije o vođenju sopstvenog biznisa.

Uslovi za apliciranje po ovom konkursu je da su kandidati nezaposlena lica i da imaju 20 odsto sopstvenog učešća koje se ogleda u obezbeđivanju poslovnog prostora, dela opreme i dela repromaterijala. Grantovi se ne odnose na projekte koji su vezani za poljoprivredu, zaštitu životne sredine, delatnosti koje se odnose na taksi prevoz, igre na sreću i proizvodnju municije.

Prema rečima Dalibora Jekića, u planu je da lokalna samouprava afirmiše uspešne poslovne ideje i dodeli posebne bodove za one koji su ostvarili uspehe i postigli rezultate na međunarodnim, nacionalnim, regionalnim i lokalnim takmičenjima.

Ovoga puta izdvojena sredstva viša su nego ranijih godina, a očekujem da će lokalna samouprava nastaviti takav trend i da će, kao grad sa jakim preduzetničkim duhom, intenzivno raditi na jačanju preduzetništva kako bi se smanjio broj nezaposlenih u našem gradu - rekao je Jekić.

Konkurs je raspisan 18. marta i trajaće do 1. aprila a dokumenti i obrasci mogu se preuzeti sa zvanične web stranice lokalne samouprave ili lično u prostorijama Gradske uprave za privredu ili Biznis inovacionog centra.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu