Produbljivanje saradnje Kragujevca i Bidgošća - iKragujevac


Vesti

U godini kada Kragujevac i poljski grad Bidgošć obeležavaju 45 godina plodonosne saradnje u centralnoj gradskoj galeriji u ovom gradu otvorena je izložba 18.Međunarodnog salona antiratne karikature.

Salon antiratne karikature ''Kragujevac 2015'' nakon gostovanja u Piteštiju u Rumuniji i Osvećimu u Poljskoj, od 7.marta do 3.aprila je u Bidgošću a nakon toga seli se u Plonsk i Turunj. Direktor Spomen parka ''Kragujevački oktobar'', koji je bio član zvanične delegacije grada Kragujevca prilikom posete Bidgošću, istakao je i kao veoma značajno to što ovaj grad prijatelj iz Poljske svaki put dodeljuje nagradu najboljim karikaturistima na Salonima antiratne karikature.

Delegaciju grada Kragujevca koja je boravila u Bidgošću predvodila je zamenik predsednika Skupštine grada Slavica Kominac koja je podsetila da saradnja naša dva grada traje od 1971.godine kada je potpisana Povelja o bratimljenju.

Prema rečima Slavice Kominac tokom ove posete bilo je reči o produbljivanju saradnje. ''Ono što je za nas važno je da grad Bigdošć, kao član EU, može da pomogne svojim iskustvima a može da bude i značajan partner za projekte za koje su obezbeđena sredstva iz fondova Evropske unije. U ovoj jubilarnoj godini naše saradnje započeli smo razgovore na planu te saradnje a tu je svakako i projekat koji je već u fazi razvoja i u kome učestvuju Bidgošć, Ređo Emilija iz Italije i naš grad'', rekla je Kominac i dodala da će ova tri grada zajedno konkurisati za sredstva u okviru projekta ''Evropa građanima''.

Slavica Kominac, zamenik predsednika Skupštine grada Kragujevca, istakla je kao značajne i projekte koji se odnose na energetsku efikasnost, zaštitu životne sredine a sve u cilju što bolje dalje saradnje i zajedničkoj realizaciji što kvalitetnijih projekata. Kominac je podsetila i da je u saradnji sa Bigdošćem realizovana i obuka menadžera u oblasti zaštitu životne sredine. Zamenik predsednika Skupštine grada najavila je da će mladi iz Kragujevca tokom leta biti gosti i učesnici festivala muzike u Bidgošću.

Sa predstavnicima kulturnih institucija u Bidgošću i ljudima koji su radili projekte za EU, kako je istakao Slavoljub Jovanović, razmenjena su iskustva i dobijena uveravanja da su spremni na partnerski odnos sa nama. ''To se, pre svega odnosi na kulturu, i to na Vojno tehnički zavod jer se upravo u Bigdošću mnogo pažnje posvećuje industrijskom nasleđu. Svi ovakvi objekti kod njih su restaurirani i stavljeni su u funkciju kulture i na taj način ostvaraju značajne turističke posete a time i prihode'', rekao je Jovanović. Direktor Spomen parka ''Kragujevački oktobar'' Slavoljub Jovanović dodao je i da su oni većinu novca za ove namene dobili iz fondova Evropske unije i da su spremni da svoja iskustva podele sa nama, kako bi i mi ono što nam je značajno stavili u funkciju turizma.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu