Preventivne mere za odbranu od poplava: Gradonačelnik Nikolić se zahvaljuje vojsci Srbije (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Na raščišćavanju najkritičnijih tačaka u koritu reke Uglješnice trenutno obavljaju radove pripadnici 250. raketne brigade protivazduhoplovne odbrane i 333. inženjerijskog bataljona. Mehanizacija Vojske Srbije, angažovana je na sanaciji dela reke kod mosta u Petrovcu kako bi se sprečilo eventualno izlivanje, usled velike količine padavina.

Radove su obišli gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, načelnik Uprave za vanredne situacije Zoran Kočović, i načelnik Šumadijskog upravnog okruga Damjan Srejić.

Gradonačelnik Radomir Nikolić kaže da treba biti u pripravnosti, iako nema opasnosti zbog padavina u Kragujevcu.

– Nadamo se da grad neće biti ugrožen, ali trenutno radimo preventivno. Prošle godine smo uspeli prilično da uredimo nekoliko vodotokova. Zahvaljujemo se Vojsci Srbije što je pomogla da sada uredimo i korito reke Uglješnice na prostoru oko mosta u Petrovcu. Ovo nam je bila kritična tačka, postojala je potencijalna opasnost da se izlije voda odavde, međutim mislim da ćemo danas uspeti sve ovo da saniramo – rekao je Nikolić

U Kragujevac su stigli i pripadnici specijalizovane jedinice za spasavanje na vodi i pod vodom, Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. Ukupno 32 pripadnika ovog tima iz Novog Sada, trenutno je smešteno u objektu zatvorenog bazena, sa kompletnom opremom.

– Na osnovu naređenja republičkog štaba i Sektora za vanredne situacije stavili smo u pripravnost prvo specijalizovane jedinice civilne zaštite koje se nalaze na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga, a takođe, doveli smo i specijalističke timove za spašavanje na vodi i pod vodom. Ovde je 32 pripadnika sa kompletnom pripadajućom formacijskom opremom, čamcima i svim sredstvima koja su potrebna za spašavanje na vodi i pod vodom – kaže načelnik Uprave za vanredne situacije, Zoran Kočović i dodaje da je ova jedinica spremna da deluje ne samo na teritoriji Šumadijskog okruga, već po zahtevu gradskih okružnih i opštinskih štabova na teritoriji Republike Srbije, a uz naređenje republičkog štaba.

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu