Više mesta u kragujevačkim vrtićima - iKragujevac


Vesti

Zbog nedovoljnih smeštajnih kapaciteta u predškolskim ustanovama "Nada Naumović" i "Đurđevdan", više od šest stotina dece u Kragujevcu nema mogućnost da bude upisano u vrtić.

Iako je propisima predviđeno da grupe u vrtićima imaju po 20-ak dece, u predškolskim ustanovama "Nada Naumović" i "Đurđevdan" u grupi je, najčešće 30-ak, a u "Jaslicama" i do 40 mališana. Privatna obdaništa će biti uključena u mrežu predškolskih ustanova, pa će deo problema do septembra biti rešen. Potrebe prevazilaze smeštajne kapacitete, a to potvrđuje podatak da u ovom trenutku dve hiljade mališana nije upisano u predškolsku ustanovu.

Mesečni iznos nakande može iznositi do 80 odsto ekonomske cene koja je utvrđena odlukom Gradskog veća, pri čemu cena boravka u privatnom ne može biti veća od cene smeštaja u državnom obdaništu.

Lokalna samouprava će najkasnije do 30. juna objaviti poziv privatnim vrtićima za zaključenje ugovora o učešću grada u sufinansiranju troškova za narednu godinu.

U lokalnoj samoupravi naglašavaju da će roditelji već od naredne školske godine, pored državnih, moći da konkurišu i za boravak mališana u privatnim obdaništima.

Grad će izdvojiti 30 miliona dinara da bi se podmirili delovi troškova boravka dece u privatnim vrtićima.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu