VRAĆATE ROBU, A PRODAVAC VAM TRAŽI BROJ LIČNE KARTE ILI JMBG: Odmah se pozovite na ZAKON! - iKragujevac


Vesti

Najčešće zamerke i izjave reklamacija odnose se na kvalitet internet usluga, uopšte operatore mobilne telefonije, potom na kvalitet usluga davaoca usluga od opšteg ekonomskog interesa - komunalne usluge, struja, kao i na robu široke potrošnje, odeću i obuću.

Potrošači u Srbiji najčešće se žale na informacione i komunikacione uređaje, zatim obuću i odeću, kućne aparate, a često su nezadovoljni i uslugama mobilnih operatora, pokazuju podaci udruženja za zaštitu potrošača. Potrošači su sada informisaniji o svojim pravima pa se samim tim i češće odvažuju na to da reklamiraju robu kojom su nezadovoljni.

Rok za rešavanje ne može da bude duži od 15 dana, odnosno 30 dana za tehničku robu i nameštaj, od dana podnošenja reklamacije.

Takođe, navodi da ako prodavac iz objektivnih razloga nije u mogućnosti da udovolji zahtevu potrošača u roku koji je dogovoren, dužan je da ga o produžavanju roka za rešavanje reklamacije obavesti i da navede rok u kome će je rešiti, kao i da dobije saglasnost. Produžavanje roka za rešavanje reklamacija moguće je samo jednom.

JMBG se ne sme tražiti potrošačima koji izjavljuju reklamaciju, kažu u APOS-u.

Ono što prodavac nikako ne sme je da od vas traži jedinstveni matični broj ili broj lične karte. Ukoliko se to ipak dogodi, uvek se pozovite na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti 

Jedini način da se potrošači odbrane od neželjenih poziva i neželjenih nuđenja robe ili usluge je da zatraži da ga više ne kontaktiraju, da ga izbrišu iz svoje baze podataka i da im saopšti da će, ukoliko ne ispoštuju njegov zahtev, prijaviti tržišnoj inspekciji, jer je ovo prekršaj za koji se snosi odgovornost i novčana kazna u raposnu od 300.000 do dva miliona dinara.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije planira da u narednom periodu sprovede odgovarajuće analize proizvoda, a oni će se odrediti na osnovu učestalosti prigovora potrošača na određene robe ili usluge 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu