ŠUMADIJA SVETSKI BREND: Vina će nositi oznaku geografskog porekla! - iKragujevac


Vesti

Od naredne berbe, vina iz Šumadije po prvi put u istoriji nosiće oznaku geografskog porekla. Time su ovdašnji vinari prebrodili prvu prepreku ka cilju da ovaj region postane poznat poput Toskane, Bordoa, Provanse.

Oznaka “Šumadija” će biti na bocama sa vinima koja će se praviti od grožđa iz naredne berbe. Ako se na pravi način prezentuje ova vinska regija postoje velike šanse da se u narednih nekoliko godina izgradi pravi brend i postane značajan faktor na vinskoj mapi sveta.

Geografska oznaka koristi se da bi se označila zemlja, region ili područje za koje se vezuje određen kvalitet, reputacija i druge katakteristike proizvoda, poput bordoa, murano stakla ili parmske šunke.

Svi koji budu želeli da prodaju vino u Evropskoj uniji, moraće da registruju oznake geografskog porekla po novim standardima Unije, koja su stupila na snagu početkom 2014. godine.

Prava istorija regije zapravo počinje od Karađorđa i njegovog sina, kneza Aleksandra koji je imao svoj podrum vina na Oplencu. Tu tradiciju je potom nastavio kralj Petar I Karađorđević.

Još 1906. godine, kralj Petar je u okolini Oplenca počeo od seljaka da otkupljuje zemljište i vinograde.

Onda je shvatio da seljaku ni autoritet kralja ne znači puno i da se neće tako lako odreći porodičnih vinograda, jer se vinogradi u šumadijskim familijama prenose sa kolena na koleno. Stoga je kralj podizao i nove zasade vinograda, piše “Vinopedija” portal specijalizovan za izveštavanje o vinima Srbije.

Pre 101 godinu kralj Petar Karađorđević zasadio je prvi čokot u vinogradu na Oplencu. Iza crkve je sazidan mali podrum u kome se sve do početka Prvog svetskog rata prerađivalo grožđe. I danas ispred podruma rađa čokot koji je kralj zasadio 1914.

Njegov sin Aleksandar Karađorđević nastavio je očevim stopama zasadivši na više od 50 hektara oko 150.000 čokota sorti Traminac, Šardone, Game i Pino Noar.

Kraljev Podrum podignut je 1931. godine i u njemu je najstarija i najvrednija vinoteka na Balkanu. Tridesetih godina prošlog veka Kraljev podrum bila je najmodernija vinarija u Evropi. Vina su služena na evropskim dvorovima.

Kraljev podrum, kapaciteta 400 hiljada litara vina, ima dva sprata pod zemljom, dužine 45 i širine 15 metara. Jedan sprat je na 12 metara, ima prirodnu ventilaciju, temperatura je konstantno 12 stepeni i tu odležava belo vino, dok se na spratu koji je na šest metara dubine čuva crveno vino.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu