EU će biti finansijer projekta Gerontološkog centra i nevladine organizacije "Viktorija" - iKragujevac


Vesti

Ovaj projekat koji finansira Evropska unija, a podržava ga resorno ministarstvo, vredan je više od 253 hiljade evra i deo je programa evropske podrške inkluzivnom društvu.

„Palijativna nega i zbrinjavanje u lokalnoj zajednici” naziv je projekta koji će narednih godinu i po dana realizovati Gerontološki centar u Kragujevcu u saradnji sa nevladinom organizacijom „Viktorija”.

Ovaj projekat koji finansira Evropska unija, a podržava ga resorno ministarstvo, vredan je više od 253 hiljade evra i deo je programa evropske podrške inkluzivnom društvu.
U okviru projekta “Evropska podrška inkluzivnom društvu”, koji se realizuje u Srbiji i koji finanasira Evropska unija sa ukupno 4,3 miliona evra, deo novca od oko 253 hiljade evra pripao je i Gerontološkom centru u Kragujevcu koji će sredstva iskoristiti za program palijativne nege i zbrinjavanja u lokalnoj zajednici.

Osim kragujevačke ustanove socijalne zaštite novac za projekte dobilo je još 27 centara, oragnizacija i institucija iz 36 grada u Srbiji kojima će u naredne dve godine u fokusu biti usluge iz oblasti socijalne zaštite i obrazovanja.

Gerontološki centar u Kragujevcu sredstva će, između ostalog, upotrebiti za opremenje novoizgrađenog bloka za palijativnu negu na prostoru od 420 kvadratnih metara. Kapacitet od 26 kreveta biće za nekih 6 meseci na raspolaganju osobama kojima je potrebna palijativna nega, privremeno zbrinjavanje i dugotrajna briga.

Podršku u realizaciji projekta pružiće članovi nevladine organizacije „Viktorija” iz Kragujevca koji naglašavaju da je ovakva saradnja još jedan dokaz da civilni sektor ima kapacitete da pruži svoj doprinos ovako složenoje problematici.

Cilj čitavog projekta je da poboljša kvalitet života obolele osobe, ali i članova njegove porodice kroz podršku u prevazilaženju psiholoških, socijalnih i emocionalnih problema sa kojima se suočavaju. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu