FIAT: Još uvek bez plana proizvodnje za 2016. godinu - iKragujevac


Vesti

Menadžment Fiat Chrysler automobili Srbija još nije saopštio plan proizvodnje za ovu godinu. Proizvodnja novog modela omogućila bi maksimalnu popunjenost kapaciteta kragujevačke fabrike, projektovane za 300.000 vozila godišnje.

Zaposleni radnici iščekuju informaciju o početku proizvodnje još jednog modela čime bi bili popunjeni kapaciteti kragujevačke fabrike, projektovane za proizvodnju do 300.000 vozila godišnje. To bi dalje značilo siguran posao za više od 3.000 radnika i upošljavanje još neloliko hiljada, kao i za dolazak novih Fiatovih kooperanata u Kragujevac i povećanje tržišne ponude FCA Srbija.

Konačnu odluku o proizvodnji novih modela u Fiatovim fabrikama širom sveta donosi top menadžment Grupacije Fiat Chrysler, na čelu sa Sergio Marchionneom koji, još uvek, nije odlučio gde će da se proizvodi naslednik „punta“.

Nadležni u Ministarstvu privrede su, ne tako davno, najavljivali da će Vlada Srbije, u pregovorima sa menadžmentom Fiat Chrysler Grupacije tražiti da se u Kragujevcu proizvodi jedan novi Fiatov automobil, ili model nekog drugog proizvođača na platformi sličnoj Fiatovoj. Po tom principu u Fiatovoj fabrici u Poljskoj godinama je pravljen automobil „ford K“. Od te najave prošlo je već nekolimo meseci, a iz Vlade ni glasa o tome da je sa menadžmentom Fiata razgovarano o bilo čemu.

U ovom trenutku izvestan je samo restiling, ili redizajn, već postojećeg modela „fiat 500L“. Radovi na redizajnu, odnosno delimičnoj promeni izgleda „velikog fiće“, čemu pribegavaju sve svetske automobilske kompanije kad neki model provede nekoliko godina na tržištu, trebalo bi da počnu u januaru dok će se redizajnirani „fiat 500L“ pred kupcima pojaviti krajem prvog ovogodišnjeg kvartala.

Zaposleni se, ipak, nadaju da će do kraja 2016. dobiti bar informaciju o još jednom modelu, koji bi se u dogledno vreme proizvodio u FCA Srbija. Svoj optimizam baziraju na činjenici da ni Grupaciji Fiat Chrysler nije u interesu da fabrika u Kragujevcu upošljava tek polovinu instalisanih kapaciteta.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu