KRAGUJEVAC: Stiglo 20 doza novog leka za hepatitis C! - iKragujevac


Vesti

Novim revolucionarnim lekom za obolele od hepatitisa C, obuhvaćena su i dva pacijenta iz Kragujevca, koji se leče na Infektivnoj klinici. Radi se o mlađim muškim osobama, u trećoj i četvrtoj deceniji života. Osnovni kriterijum za izbor pacijenata koji će dobiti novu terapiju, bio je da su prethodno neuspešno lečeni i da imaju fibrozu tkiva ili cirozu jetre.

U Srbiji je ova terapija za lečenje hepatitisa C potpuno nova, ali se u Americi i evropskim zemljama, uspešno primenjuje skoro dve godine.

Za razliku od standardne kombinovane terapije interferonom, kojom su do sada lečeni oboleli, novim lekom je koncepcijski promenjen pristup lečenju HCV infekcija, kaže profesor doktor Željko Mijailović sa infektivne klinike.

"Ovaj terapijski protokol se zasniva na delovanju 3 ili 4 antivirusna leka, koji deluju na različitim nivoima replikacionog ciklusa HCV virusa. Na taj način, približavamo se krajnjem cilju lečenja ovih bolesnika, a to je definitivno eliminisanje virusa iz ljudskog organizma."

Prema rečima lekara, upravo se efekat lečenja i napretka vidi kod pacijenata sa tešom kliničkom slikom. U zemljama gde se već primenjuje, dosadašnji rezultati su pokazali da je uspešnost lečenja od 90 do 100 odsto.

"Dakle, radi se o izuzetno efikasnoj terapiji, uz to sa vrlo malo neželjenih efekata. Radi se o bezbednoj i komfornoj terapiji. Dakle, imate dva ili tri leka, koji se uzimaju dva ili tri puta u toku dana. Dosadašnja terapija je imala mnogo neželjenih efekata, a efikasnost je bila oko 50%. Polovina lečenih pacijenata je imala stabilan virusološki odgovor, što je nedovoljno ako posmatramo sa današnjeg aspekta, savremenog lečenja hroničnog hepatitisa C", ističe prof. dr Željko Mijailović.

Za razliku od standardne terapije koja može da traje i do godinu i po dana, lečenje novim lekom u proseku se kreće od 12 do 24 nedelje. U Srbiji će ovu terapiju primiti 20 pacijenata i to u kliničkim centrima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Ova revolucionarna terapije je izuzetno skupa, prema rečima doktora Mijailovića, u Americi ona košta 84 hiljade dolara, a u Evropi oko 43 hiljade evra. Naša zemlja je lekove za 20 pacijenata dobila kao donaciju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu