Dotacije za programe i projekte od javnog značaja - iKragujevac


Vesti

Edis Durgutović pomoćnik gradonačelnika za unapređenje ljudskih i manjinskih prava i saradnju sa udruženjima izjavio je za sajt grada da će početkom februara biti upućen javni poziv udruženjima za učešće na konkursu za izbor i procenu programa odnosno projekata koji su od javnog interesa za grad Kragujevac.

Način, postupak i kriterijumi za ostvarivanje prava na dodelu sredstava iz gradskog budžeta po tom osnovu definisani su Pravilnikom o finansiranju i sufinansiranju programa / projekata udruženja, koji je juče usvojen na sednici Gradskog veća. Time su se stekli uslovi, za sledeći korak, a to je javni poziv za dostavljanje predloga odnosno programa.

Dotacije iz gradskog budžeta, pored ostalog, namenjene su zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih prava, promociji grada Kragujevca, rodnoj ravnopravnosti i afirmaciji prava žena, većoj uključenosti marginalizovanih grupa u lokalnu zajednicu, prevenciji svih oblika nasilja i diskriminacije, kao i afirmaciji građanskog aktivizma.

U okviru priprema za raspisivanje javnog poziva, Durgutović je pozvao sve nevladine organizacije da konkurišu sa svojim programima i projektima iz svih oblasti, a naročito onih koje su definisane Lokalnim akcionim planom za unapređenje položaja Roma za period od 2015 – 2018. godine. Ovo je prvi put, istakao je Durgutović, da se i u toj oblasti raspisuje konkurs za dodelu sredstava nevladinim organizacijama kako bi se unapredio položaj Roma u svim oblicima društvenog života.

U Kragujevcu deluje osam RNVO u svojstvu pravnog lica koje kroz partnerstvo sa nevladinim organizacijama mogu sufinansiranjem programa i projekata da unaprede položaj članova romske zajednice u Kragujevcu, u skladu sa definisanim prioritetima, ciljevima i aktivnostima u Lokalnom akcionom planu. Na taj način, istakao je Durgutović, grad Kragujevac pokazuje rešenost da LAP realizuje kroz programe i projekte pre svega u partnerstvu sa NVO.

Inače, odlukom o budžetu 75 posto sredstava opredeljenih za namene definisane Pravilnikom dodeljuju se na osnovu javnog konkursa, a 25 procenata na osnovu stalnog konkursa
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu