Žene plaćaju "roze" porez! - iKragujevac


Vesti

Kozmetika ze žene skuplja je od iste za muškarce, pa žene koje nemaju osetljivu kožu mogu da prođu jeftinije ukoliko roze pakovanja zamene - plavim.

Tako su roze brijači skuplji nego plavi, iako imaju potpuno iste karakteristike, a više novca potrebno je izdvojiti i za žensku penu, odnosno gel za brijanje.

Isti princip primenjuje se i na sve ostale proizvode kozmetičke industrije, pa su skuplji i šamponi, gelovi za tuširanje, mleka za telo i kreme namenjene lepšem polu, a, verovali ili ne, čak i za parfem iste marke treba da izdvoje više novca. Nepisano je pravilo da su muški parfemi jeftiniji od ženskih iste mirisne linije i serije. Tako jedan od trenutno najpopularnijih parfema u muškoj verziji košta 55 evra, i to bočica od 100 mililitara, dok je ženska verzija parfema u 20 mililitara manjem pakovanju skuplja pet evra

Jedini proizvodi koji imaju istu cenu, bez obzira na to da li mirišu sportski ili imaju cvetni miris su dezodoransi u spreju.Pošto mnogi od ovih proizvoda imaju iste karakteristike, a različita pakovanja, ovaj fenomen u svetu nazvan je “roze” ili “nevidljivi ženski” porez.

Razlika u ceni posledica je toga što su žene suptilniji kupci. Ženama je važna dobra ambalaža, pa se u pakovanja proizvoda za žene više ulaže - kažu u Centru za potrošače.

I dok ovo objašnjenje ima smisla u nekim slučajevima, u većini ipak nema jer je razlika između ženskog i muškog šampona samo u tome što je na jednoj bočici slika muškarca, a na drugoj slika žene, a razlike nema ni u sastavu.

Sa druge strane, u Srbiji su odeća i obuća za muškarce najčešće skuplji, nego slični komadi za žene, pa je više novca potrebno izdvojiti za patike sličnog kvaliteta, za majicu istog kvaliteta, kao i za farmerke.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu