Pravi se dom za neizlečive pacijente u okviru gerontološkog centra u Kragujevcu! - iKragujevac


Vesti

U okviru Gerontološkog centra u Kragujevcu je počela izgradnja centra za „Palijativnu negu pacijenata“, koji treba da bude završen u roku od 18 meseci. Novac je uložila Evropska unija, a za zbrinjavanje ljudi koji su smrtno bolesni izdvojeno je 198.000 evra.

Kako kaže Vesna Ranđelović, direktor Gerontološkog centra, novoizgrađeni blok za palijativnu negu ima površinu od 420 kvadrata i imaće kapacitet od 26 kreveta u dvokrevetnim sobama.

Najtežim bolesnicima, kojima je završen period lečenja u zdravstvenim ustanovama, pružaće se sva nega, koja je i podrška porodici koja brine o svom članu. Pored zdravstvene nege, biće obezbeđena i psihološka, duhovna i emocionalna podrška najtežim bolesnicima - kaže dr Vesna Ranđelović.

Usluga za palijativnu negu će koštati više nego ona koju plaćaju sadašnji korisnici Gerontološkog centra. Sada se za mesto u ovom domu plaća od 21.000 do 45.000 dinara, u zavisnosi od sobe i potrebne nege. Prema iskustvu radnika Gerontološkog centra, teški, neizlečivi pacijenti, koji su do sada dolazili kod njih na molbu familije ili Centra za socijalni rad, bili su tu od tri sata, pa do sedam meseci pre nego što su izdahnuli.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu