Najviše neeksplodiranih ubojnih sredstava pronalazi se na Aerodromu i Deninom brdu - iKragujevac


Vesti

Tim za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Uprave za civilnu zaštitu uništio je juče u Gornjim Komarica bombe i municiju.

U akciji je uništeno 535 metaka kalibra 7,62 i 25 metaka kalibra 7,9 milimetara, pancirno zrno, dve ručne i 10 dimnih bombi.

Prisustvovali su pripadnici Ekipe za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Uprave civilne zaštite, Policijske uprave, Vatrogasno-spasilačke brigade i službe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Ručne bombe, artiljerijske projektile, tromblonske mine, pa čak i avio bombe, sve to možete naći u Kragujevcu dok iznosite smeće, uređujete živu ogradu, kopate temelj za kuću. Verovali ili ne, neko se dosetio čak i da bombe, kao da su nekakvi ukrasi, veže u kese i okači na drvo! Bacaju ih i u jezero, ostavljaju u panjevima, napuštenim objektima i livadama.

Najviše neeksplodiranih ubojnih sredstava pronalazi se na Aerodromu i Deninom brdu, a ima ih i u Opornici, gde je u zaseoku Majnići u samo jednom danu pronađeno čak 140 ovakvih naprava.
Čovek počne da kopa temelj kuće i nađe zaostalu granatu ili minu iz pređašnjih ratova, kao i kad kosi livadu, krči vrzinu i šumu. Gore od toga je što građani u svom posedu imaju mnogo eksplozivnih naprava, a kad odluče da ih se reše, to rade krajnje nepromišljeno. Plitko ih zakopavaju, ostavljaju u starim kućama, bacaju u jezero, reke. Neki smatraju da je dovoljno i da ih bace u smeće, tek tako, kao da bacaju iskorišćenu ambalažu. Neodgovorni građani su spremniji da se oslobode tih naprava bacajući ih bilo gde, kako bi izbegli krivičnu odgovornost, uprkos teškim poslediama koje mogu proisteći iz tog nemara, nego što su voljni da ih predaju nadležnim službama.
Načelnik Uprave za vanredne situacije Kragujevac, Zoran Kočović, sa kojim smo na ovu temu razgovarali, iskoristio je priliku da apeluje na građane da ne diraju neeksplodirana ubojna sredstva i da obaveste dežurnu službu policijske stanice kada ih pronađu. "U poređenju sa prethodnim godinama broj pronađenih neeksplodiranih ubojnih sredstava se povećao u 2015. Tome je doprinela i nova Uredba o legalizaciji, te je deo ubojnih sredstava preuzet prilikom akcije vraćanja nelegalnih eksplozivnih naprava i municije od strane građana. U nelegalnom posedu najviše je ručnih bombi, tromblonskih mina i pešadijske municije", kazao je Kočović. Naglašava i da se pri uništavanju ubojnih sredstava poštuje stroga procedura. Obavezno je prisustvo hitne pomoći, policije i saobraćajne policije, vatrogasno spasilačkih jedinica, ekipe Odeljenja za civilnu zaštitu za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava i tim za njihovo uništavanje. Do sada nikd nije bilo povređivanja prilikom preuzimanja, transporta i uništavanja, niti oštećenja materijalnih dobara, a za svaki komad pojedinačno vodi se precizna evidencija. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu