Budite oprezni! U Kragujevcu sve više nelegalnih "apoteka" - iKragujevac


Vesti

Apoteke u poslednje vreme niču kao pečurke posle kiše, ali pitanje je opravdaju li takvi prodajni prostori svoj naziv i svrhu i smeju li, kao znak prepoznatljivosti, na ulazna vrata da stavljatju zeleni krst.

- Pohvalno je kako u svrhu ispunjavanja vlastitih poslovnih ambicija imamo sve veći broj preduzetnika koji žele da doprinesu razvoju srpske ekonomije i svakako smo mišljenja da u Srbijij treba podsticati malo i privatno preduzetništvo, ali u zakonski dozvoljenim okvirima koji garantuju pravo na sigurnost, zdravlje i zdravstvenu zaštitu!

Apoteke mogu otvoriti samo magistri farmacije

Isti preduzetnici pritom se uveliko žale na složenost i nepotrebnost "administracije i papirologije" želeći da otvore firme u jednom danu zloupotrebljavajući naziv "apoteka", a nemajući na to nikakvo zakonsko pravo obzirom da je farmaceutska delatnost definisana Zakonom o farmaciji kao javna služba, za distribuciju i izradu liekova, zatim distribuciju medicinskih proizvoda stanovništvu koja se obavlja u apotekama, u okviru mreže primarne zdravstvene zaštite, a smeju je obavljati samo magistri farmacije s odobrenjem za samostalan rad.

Prema tome, jasno je kako trgovina koja nema dozvolu RS da prodaje stanovništvu lekove, ne sme u svom nazivu da sadrži reč "apoteka"!

Treba znatu da biljne apoteke nisu prave apoteke. Vodite računa jer subjekti koji nemaju dozvolu za obavljanje farmaceutske delatnosti, nelegalno koriste naziv "apoteka" ili varijacije: biljna, specijalizovana, domaća apoteka..., a često se reklamiraju i na internetu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu