Tomislav Nikolić posetiće Kragujevac: Kamen temeljac za banku matičnih ćelija - iKragujevac


Vesti

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetiće Kragujevac u ponedeljak, 25. januara, gde će položiti kamen temeljac za Centre izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu koji će obuhvatiti i centar za istraživanje i čuvanje matičnih ćelija.

Nikolić će u tom gradu obići i kompleks Kneževog arsenala, kao i fabriku namenske industrije, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medjima predsednika.

Izgradnjom Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, i u okviru njega izgrađenim i opremljenim Centrom za istraživanje na matičnim ćelijama i Banke za matične ćelije, Srbija po prvi put stvara uslove čuvanja, korišćenja i istraživanja matičnih ćelija svojih građana - na svojoj teritoriji sa svojim kadrovima u ustanovi čiji je osnivač.

To predstavlja strateški iskorak u očuvanju nacionalnog interesa, ne samo u razvoju nauke već i u očuvanju genoma sopstvene nacije. Centri izvrsnosti imaće i ulogu naučno-tehnološkog parka, kao baze razvoja Srbije i šireg regionalnog područja.

Predsednik Nikolić prihvatio je u februaru 2015. godine poziv Univerziteta u Kragujevcu i grada Kragujevca da bude pokrovitelj Projekta revitalizacije Kneževog arsenala. Uknjižbom objekata i zemljišta Kneževog arsenala na Grad Kragujevac završena je prva faza projekta revitalizacije.

Do kraja 2017. godine u kompleksu Kneževog arsenala svoj prostor, posle 14 godina, naći će studenti Odseka za primenjene umetnosti i Odseka za muzičku umetnost Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu