Najnoviji model "Fijata" proizvodiće se u Kragujevcu ? - iKragujevac


Vesti

Postoji velika mogućnost da će se u našoj fabrici proizvoditi najnoviji model "Fiat tipo".

Da li će loša geopolitička situacija u Turskoj stvoriti novu šansu za Kragujevački Fiat? Naime "Fijat" je za novinare iz Evrope organizovao u Torinu svetsku promociju novog modela "tipo". Zbog najnovijih događaja u Turskoj, gde se ovaj model proizvodi za čitav svet, razmatra se mogućnost da se "tipo" pojavi na proizvodnim linijama u Kragujevcu. To zavisi od našeg dogovora sa Ruskom Federacijom o kvotama za uvoz automobila, ali i od razvoja političke situacije u Turskoj.
Kada je planiran i kada je zamišljen "fijat tipo" kao novi mobel za tržišita sa kupcima plićeg džepa, nije ni bilo spekulacija da će se on proizvoditi dalje od Turske. Međutim, od tada posle obaranja ruskog aviona i pretvaranja Turske u neprijatelja broj jedan Ruske Federacije, strani proizvođači kao "Fijat" razmišljaju o alternativi za proizvodnju.
"Tipo" je najnoviji model namenjen svetskom tržištu, a zbog povoljne cene od 12.500 evra, očekuju se masovna proizvodnja i siguran plasman oko milion vozila koliko je u planu da se proizvede do 2017. godine. Kako je "Tipo" na platformi našeg "500L", velike su šanse da se kragujevačkoj fabrici ustupi sklapanje ovog modela. Sve ipak zavisi od dogovora naše Vlade sa Rusijom i od razvoja situacije u Turskoj.
To se logično nameće pošto je "tipo" na platformi našeg "fijata 500 L". Time se otvaraju vrata da se "tipo" montira u Kragujevcu za šta Italijani veoma uzdržano već sada kažu da je sve moguće.

"Tipo" je automobil koji će zahtevati masovnu proizvodnju, jer mu pristupačna cena  garantuje uspeh na mnogim tržištima. "Za 12.500 evra dobijate automobil solidno opremljen, ima pored motora od 1.600 kubika dizel aluminijumske felne, siti volan, radio sa blututom, kameru za vožnju u nazad, praćenje bele linije i još mnogo toga. Jednostavno to je dobro opremljen sedan", kaže Antonela Brunoat iz "Fijata".
Fabrika "Fijat-Krajsler automobili Srbija" ima dovoljan kapacitet da prihvati novi model. Ovogodišnji izvoz fabrike iz Kragujevca do oktobra je milijardu evra, što je pet puta više nego izvoz "Železare Smederevo". FCA jedna od 10 najboljih fabrika u Evropi po oceni udruženja proizvođača i spremna je bez prepravki prihvati nove modele.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu