KG: Odluka o drugom rebalansu budzeta doneta danas - iKragujevac


Vesti

Odluku o drugom rebalansu budžeta za 2015.godinu je bila na dnevnom redu današnje sednice Skupštine grada Kragujevca. 

Ova odluka predviđa da prihodi, primanja, rashodi i izdaci iznose 8 milijardi 932 miliona dinara.

Prema rečima člana Gradskog veća za finansije i imovinu Igora Mitrovića, obzirom da je podignut rivolving kredit u Banci intezi u iznosu od 220 miliona dinara, drugi rebalans budzeta je bio neophodan, a njime su pokrivene obaveze u oblasti obrazovanja (86 miliona dinara u osnovnom i 55 miliona u srednjem obrazovanju), isplaćene su jubilarne nagrade i naknade za prevoz, izmirene obaveze u oblasti zdravstva i socijalne politike-naknade za nezaposlene porodilje i roditeljski dodatak u iznosu od 79 miliona dinara. Takodje je naveo da je drugi rebalans bio neophodan i zbog postignutih reprograma sa EPS-om i Elektrošumadijom za osnovne škole u iznosu od 99 miliona dinara, srednje škole 74 miliona dinara, ustanove kulture četiri miliona dinara, za javnu rasvetu na seoskom području 140 miliona dinara i na gradskom području 150 miliona dinara, kao i dogovor sa Energetikom o reprogramu duga za srednje škole u iznosu od 480 miliona dinara, osnovne škole 370 miliona dinara i ustanove kulture 44,6 miliona dinara. Suficit iz 2014.godine u iznosu od 18 miliona dinara je raspoređen na Fond za zaštitu životne sredine i GU za vanprivredu odnosno Knjaževsko srpski teatar.

Na današnjem zasedanju usvojen je i plan generalne regulacije naselja Beloševac i Ždraljica koji treba da omogući dalji razvoj ovog dela grada, a potom su razmatrana pitanja socijalne zaštite i usvojena Strategija za period 2015-2019 godine koja daje smernice za socijalni razvoj i zaštitu u narednom periodu. Član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja dr Gordana Damnjanović je istakla da izmirenjem višegodišnjih dugovanja u ovoj oblasti, ima prostora za planiranje i unapređenje sistema socijalne zaštite, što se planira kroz izvodjenje oko 60 različitih projektnih aktivnosti koje treba da zadovolje sve potrebe naših sugrađana u ovoj oblasti.

Gradonačelnik Radomir Nikolić podsetio je koje su tri osnovne funkcije lokalne samouprave-da stvara ambijent za smanjenje broja nezaposlenih, da se brine o komunalnoj infrastrukturi i o socijalno ugroženom delu stanovništva i da je ova godina bila godina izmirivanja zatečenih dugova, a da se u sledećoj očekuje napredak kroz razne projekte. On je istakao sledeće: ”Treba da težimo tome da ponekad objektivne mogućnosti nisu takve, da jedna strategija može da se u potpunosti ispuni. Naravno da ćemo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da ovu Strategiju realizujemo sto posto, ali moram da napomenem da je novu gradsku vlast zatekao dug za zdravstvo i socijalu od 250 miliona dinara. Mi smo zbog toga, što prethodna strategija nije poštovana i nije plaćeno ništa za socijalu, danas u dugu od 50 miliona dinara. Izmirene su obaveze prema Crvenom krstu, Centru za socijalni rad, izmiren je roditeljski dodatak za prvo dete, obaveze prema nezaposlenim porodiljama itd. Strategija koju danas usvajamo ima šansu da bude ostvarena”.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu