Uvođenje reda u oblast urbanizma - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac dobiće uskoro glavnog urbanistu. Institut glavnog urbaniste predstavlja jednu od značajnijih novina koju je u decembru prošle godine doneo Zakon o planiranju i izgradnji.

Radi se o potpuno novom institutu koji u složen i detaljno uređen postupak izrade i donošenja planova uvodi gradskog urbanistu. Osnovni zadatak glavnog urbaniste, prema rečima Veroljuba Trifunovića člana Gradskog veća za prostorno planiranje, urbanizam i izgradnju je koordinacija rada između organa nadležnog za poslove urbanizma i javnih preduzeća i drugih institucija uključenih upostupke izrade i donošenja planskih dokumenata.

Glavni urbanista je po funkciji predsednik Komisije za planove, čime će biti ostvarena čvrsta veza, odnosno, jedinstvo u kontroli sadržine i postupka izrade i donošenja planskih dokumenata. To znači da glavni urbanista procenjuje da li su planovi u skladu sa zakonom i koliko su rešenja kvalitetna, učestvuje u programima uređenja građevinskog zemljišta, daje inicijative za izradu planova, određuje redosled i dinamiku donošenja planova, analizira i prati uređenje grada, prati promene u prostoru.

Glavnog urbanistu imenuje Skupština grada, na period od četiri godine. Glavni urbanista je samostalan u radu, a za svoj rad i stanje u prostoru odgovara Skupštini grada, podnošenjem redovnih godišnjih izveštaja ili po potrebi podnosi posebne izveštaje Skupštini grada o eventualnim problemima u postupcima izrade i donošenja planskih dokumenata sa predlozima za njihovo prevazilaženje.

Na taj način, kazao je Trifunović, u oblast urbanizma i građevine uvodi se red. Počelo se prošle godine u novembru kada je Gradsko veće dobilo člana zaduženog za prostorno planiranje, urbanizam i izgradnju. Nakon toga, u aprilu ove godine, umesto dva sekretarijata, formirana je Gradska uprava koja ima dva odeljenja - jedno koje se bavi objedinjenom procedurom u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, prijave radova, izdavanje upotrebnih dozvola i tako dalje, a drugo prostornim planiranjem, urbanizmom, legalizacijom i zaštitom životne sredine. Proces uvođenja reda u toj oblasti, istakao je Trifunović, biće zaokružen imenovanjem glavnog urbaniste.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu