Zahvalnica Eparhije temišvarske načelniku Šumadijskog okruga - iKragujevac


Vesti

Načelnik Šumadijskog upravnog okruga Damjan Srejić i predsednik Udruženja srpsko-rumunskog prijateljstva Riznica, Svetomir Madžarević, boravili su u poseti Savezu Srba u Temišvaru. Tom prilikom uručen je didaktički materijal, knjige, bojanke, igračke namenjene deci predškolskog uzasta.

Na ovaj način nastavljena je saradnja i prijateljstvo između Udruženja Riznica i Saveza Srba u Rumuniji.

"Ovo je, ne samo saradnja, već i negovanje prijateljstva između dve zemlje. Na projektima, koji iz dana u dan okupljaju sve veći broj sledbenika, trenutno radi više od 1000 ljudi. Izuzetno smo zadovoljni što smo kroz ovaj program uspeli da obezbedimo bojanke i igračke za 40-oro dece", rekao je predsednik Udruženja srpsko-rumunskog prijateljstva Riznica Svetomir Madžarević.

Savez Srba u Ruminiji je organizacija koja okuplja srpske nacionalne manjine u ovoj, nama susednoj državi. Reč je o nevladinoj organizaciji sa sedištem u Temišvaru, osnovanoj 1989. godine koja radi na poboljšanju položaja naših sunarodnika. Pod okriljem SSR-a izdaju se časopisi, štampaju knjige, a godišnje se organizuje više od 100 kulturnih manifestacija, uključujući i Dane srpske kulture koji su nedavno održani.

Temišvar je i najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. Upravo u Temišvaru se nalazi sedište Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve, koja je ovom prilikom uručila zahvalnicu Damjanu Srejiću za doprinos očuvanju duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda.

"Ovo je jedan od izuzetnih vidova saradnje kao i negovanje dobrosusedskih odnosa. Ovakvim aktivnostima negujemo prijateljstvo naših naroda, koji imaju zajedničku religiju i kulturu. U planu je saradnja Univerziteta u Temišvaru sa kragujevačkim Univerzitetom", rekao je Damjan Srejić, načelnik Šumadijskog upravnog okruga.

Riznica je do sada realizovala oko stotinu zajedničkih projekata. Trenutno se radi na pripremi izložbe fotografija o knezu Milošu Obrenoviću, koja će biti otvorena krajem godine u Temišvaru.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu