KG: Za obnovu četiri spomenika 7,5 miliona dinara - iKragujevac


Vesti

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu Marko Grković izjavio je da će ovih dana početi radovi na rekonstrukciji četiri kulturno­istorijska spomenika posvećena oslobodiocima u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Prema njegovim rečima, radovi na rekonstrukciji spomenika počeće čim Zavod potpiše ugovor sa beogradskom firmom "Koto" koja je na tenderu izabrana za izvođača radova.

"Vrednost radova je 7,5 miliona dinara", rekao je Grković i precizirao da je 5,5 miliona dinara obezbedilo ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, a preostali iznos od dva miliona dinara ministarstvo kulture.

Grković je naveo da će se rekonstruisati spomenik artiljercu Radoju Raki Ljutovcu na Metinom brdu u Kragujevcu. Ovaj artiljerac je iznad Kragujevca topom oborio neprijateljski avion i ušao u istoriju avijacije kao prvi čovek koji je sa zemlje oborio avion.

Takođe, naveo je Grković, biće obnovljen spomenik palim borcima Balkanskih i Prvog svetskog rata u Adžinim livadama, zatim spomen obeležje Drinskoj diviziji u Gruži, kao i spomenik palim Šumadincima, koji se nalazi u centru Kragujevca.

"Za obnovu spomenika palim Šumadincima u ratovima za oslobođenje od 1804. do 1918. godine, sredstva je obezbedilo ministarstvo kulture, a za ostale spomenike ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja", naveo je Grković.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu