ODLOŽENA ODLUKA O „KOVAČNICI” Reorganizacija ili bankrot - iKragujevac


Vesti

Četvrtak, 22. oktobar, bio je najavljen kao datum kada konačno treba da se reši dalja sudbina „Zastava kovačnice”. Za taj dan u Privrednom sudu u Kragujevcu bilo je zakazano ročište na kome je trebalo da se donese odluka da li ovo preduzeće, koje je u stečaju, nastavlja rad kroz plan reorganizacije, ili se proglašava bankrot i prodaje sva imovina radi namirenja dugova.

Plan reorganizacije je poslednja šansa da firma preživi i nastavi rad, pod uslovom da u dogovorenom roku, ne većem od pet godina, tačno odredi u kojim rokovima i ratama bi bio namiren dug poveriocima. Da bi plan bio usvojen treba da ga odobre poverioci i to u svim klasama sa većinom glasova.

Na ročištu 22. oktobra plan reorganizacije koji je podnela bugarska firma „Intertrans” nije dobio većinu glasova, jer u prvoj klasi poverilaca, gde je Republička poreska uprava, sa potraživanjem od 320 miliona dinara, nije dat glas „za”. Po rečima Branislava Jovovića, predsednika Privrednog suda i stečajnog sudije u ovom predmetu, niko od predstavnika

Poreske uprave nije došao na ročište, niti su o svojoj odluci poslali pismo, pa je zaključeno da nema glasa za predloženi plan.
- Pošto plan nije dobio potreban broj glasova stekli su se uslovi da već na ovom ročištu bude proglašen bankrot. Međutim, ostala je i zakonska mogućnost da se predgalaču plana reorganizacije da još jedan rok od mesec dana da plan doradi i uredi. Zato sam se opredelio da iskoristim tu poslednju mogućnost i naložim predlagaču da uredi plan u onom delu koji je tražila Poreska uprava. Radi se o zahtevu da se rokovi otplate pojedinih rata duga dodatno preciziraju, kaže Jovović.

On napominje da se rukovodio velikom tradicijom od 160 godina koju ima „Kovačnica”, kao i izveštajem stečajnog upravnika Predraga Jankovića, koji tvrdi da fabrika, uprkos velikim dugovima, ima perspektivu da kroz reorganizaciju stane na noge i vrati dugove.

To potvrđuje i podatak da je posle uvođenja stečaja sud odobrio da fabrika nastavi rad i ispuni ranije potpisane ugovore, pa već godinu dana nije prekinula kontakte sa svojim starim kupcima iz zemlje i inostranstva. Na radu u toku stečaja u fabrici je angažovano po ugovoru 180 od 270 nekadašnjih radnika „Kovačnice”. Novo glasanje o planu reoranizacije može da se očekuje početkom iduće godine i tada će se konačno znati ima li nade za opstanak jedne od najstarijih fabrika na Balkanu. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu