Kragujevac primer staranja o starima - iKragujevac


Vesti

Iskustva kragujevačkih socijalnih i zdravstvenih institucija i organizacija koje brinu o starima veoma su značajna, a njihovi rezultati su primer dobre prakse i mogu da posluže kao uzor drugim sredinama.

Ovo je ocenjeno na okruglom stolu o dometima Nacionalne strategije o starenju, koji je u Kragujevcu organizovao Republički zavod za socijalnu zaštitu.

Ostvarivanje Nacionalne strategije o starenju, koje je u Srbiji počelo 2006. godine, privodi se kraju.

Tim povodom Republički zavod za socijalnu zaštitu organizuje radne sastanke, čiji je cilj evaluacija primene tog strateškog dokumenta u pojedinim regionima.

U Kragujevcu, koji je istaknut kao primer dobre prakse, brojne i raznovrsne projektne aktivnosti, po pravilu su otpoćinjale u Centru za socijalni rad "Solidarnost".

Razvijen je niz održivih usluga iz oblasti zaštite starijih koje se, uglavnom, realizuju u okviru drugih institucija.

Osim socijalne zaštite, strateški okvir staranja o potrebama starijih je daleko širi i obuhvata sve oblasti i aktivnosti iz života društvene zajednice.

U procesu evaluacije Nacionalne strategije o starenju, koji se održavaju u većim gradovima Srbije, razmatraju se i predlozi za novi strateški dokument.

Na radnom sastanku u Kragujevcu, osim ovdašnjih socijalnih, zdravstvenih i drugih institucija, učestvovali su i predstavnici ustanova iz Jagodine, Paraćina, Čačka i Novog Pazara.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu