Politehnička škola u Kragujevcu testirala dualno obrazovanje, rezultati odlični - iKragujevac


Vesti

Budući bravari-zavarivači iz Kragujevca od prošle školske godine zanat “peku” ne samo u školskim radionicama, nego i u fabrikama. Ovo je za sada samo pilot program dualne nastave koji sprovodi nemački GIZ, a njegova puna primena najavljena je od naredne školske godine. 

Dualni model stručnog obrazovanja podrazumeva da učenici po upisu stručne, tehničke ili poslovne škole zasnuju i radni odnos u kompanijama koje ih, uporedo sa školovanjem za određeno zanimanje, osposobljavaju znanjem i veštinama potrebnim za praktičan rad. Takva odeljenja postoje u Politehničkoj školi u Kragujevcu.

- To nije pravo dualno obrazovanje, ali ima elemente, jer naša deca nisu u radnom odnosu, nego su učenici škole na praksi. U svakom slučaju, više praktične nastave je ono što nam je nedostajalo decenijama dok je privreda imala višak zaposlenih, a malo posla. Sada zbog smene generacija imamo intenzivnu potražnju za zanatskim profilima - objašnjava direktor Siniša Kojić.

On dodaje da i privredi odgovara taj princip, da bolje upoznaju decu, da mogu da procene koliko ko dobro radi i za šta je sposoban.

Za dualno obrazovanje neophodna je jaka sprega između škola i privrede. Obrazovni profili kreiraju se u skladu sa potrebama konkretnih preduzeća koja direktno učestvuju u procesu obrazovanja. Iz toga sledi da su za dualno obrazovanje pored škola neophodna i preduzeća kojima su potrebni radnici.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu