Danas je Svetski dan štednje! - iKragujevac


Vesti

Svetski dan štednje ustanovljen je 31. oktobra 1924 godine na 1. Međunarodnom kongresu štedionica u Milanu, u Italiji.

Dinarska štednja u ovoj godini atraktivnija je u odnosu na depozite u evrima, jer se na oročene dinare do godinu dana može dobiti kamata do sedam odsto, a na evre najviše 1,5 odsto.U prvih devet meseci ove godine devizna štednja uvećana je za oko 64,9 miliona evra, a poredeci stanja na kraju septembra ove i prethodne godine devizna štednja je povecana za 100,1 milion evra.

U ukupnoj štednji u bankama u Srbiji devizna štednja ucestvuje sa 96,1odsto, a dinarska sa 3,9 odsto, sa tendencijom rasta.

Najveće učešće u deviznoj štednji u bankama u Srbiji imaju depoziti u evrima (91,5 odsto), zatim štednja u americkim dolarima (četiri odsto), u švajcarskim francima (3,7 odsto), dok su depoziti u ostalim valutama u zanemarljivom procentu.

U NBS kažu da dinarska štednja u proteklih nekoliko godina beleži kontinuiran rast, što ukazuje da su su kamatne stope na dinarsku štednju i dalje relativno atraktivne.

Nedelja štednje u Srbiji traje od 31. oktobra do 7. novembra i do sada je bila ustaljena prarksa da banke nude atraktivne kamata na štednju, ali će to prema pisanju nekih domaćih medija, ove godine izostati

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu