Kragujevac odao poštu poginulim Crvenoarmejcima - iKragujevac


Vesti

Kraj spomen-obeležja vojnicima Crvene armije u Opornici vence su položili gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić, članovi Gradskog veća, dr Gordana Damnjanović i Zoran Prokić, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva "Ćirilo i Metodije" iz Kragujevca, delegacija profesora i učenika škole "Aleksandar Sergejevič Puškin" iz Moskve, delegacija SUBNOR-a i delegacije političkih partija.

- Grad Kragujevac šalje u svet poruku mira, tolerancije i razumevanja, da se nikada ne zaboravi i da se nikada ne ponovi kragujevačka tragedija. Danas su sa nama pored predstavnika grada i predstavnici boračkih organizacija i škole čuvene po jednoj divnoj priči gde je za oslobođenje Moskve formiran specijalni bataljon koji su činili dečaci od 14 godina i stari od 65 godina, koji su se danas, zajedno sa nama, poklonili senima palih boraca Crvene armije oktobra 1944. godine, koji su položili svoje živote za oslobođenje grada Kragujevca – rekla je dr Gordana Damnjanović.

Škola "Aleksandar Sergejevič Puškin" iz Moskve čiji profesori i učenici borave u poseti OŠ "21. oktobar" iz Kragujevca, ima duboko razumevanje za kragujevačku tragediju. U ovoj školi je za vreme Drugog svetskog rata oformljen bataljon, kada više nije bilo dovoljno boraca da brane Moskvu, koji su svi do jednog poginuli braneći Moskvu. U ovoj školi postoji muzej sećanja na taj bataljon.

- Za nas je velika čast da se nađemo na srpskoj zemlji u gradu Kragujevcu, ispred spomenika gde su stradali naši sunarodnici. Mi smo jedini slovenski narodi koji su se zajednički borili protiv fašizma za svoju slobodu - rekla Jelena Ahmeljkina, zamenik direktora škole Puškin iz Moskve.

U ime Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Ćirilo i Metodije" iz Kragujevca, Drage Lubarda članica UO istakla je da ovo društvo neguje tradiciju, istorijske i kulturne veze ova dva slovenska naroda.

- To je ostavština za budućnost. Ne smemo da zaboravimo ni trenutak zbog koga smo i danas ovde, da odamo poštu onima koji su doprineli osvajanju naše slobode, a istovremeno je i poruka da mlade generacije treba to da znaju i ne smeju da zaborave – istakla je Lubarda.

Prema istorijskim podacima, 276 vojnika Crvene armije položilo je svoje živote za oslobođenje Kragujevca. Oni su sahranjeni u Opornici, na Palilulskom i Varoškom groblju gde su delegacije takođe, tokom današnjeg dana, položile vence.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu