Kragujevcu nagrada Saveta Evrope za inkluziju Roma - iKragujevac


Vesti

 okviru plenarnog zasedanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu, u sredu 21. oktobra biće organizovana ceremonija svečanog uručenja priznanja koja su na konkursu osvojili Gent iz Belgije, grad Kragujevac i Madrid iz Španije. U ime grada Kragujevca nagradu će primiti Edis Durgutović pomoćnik gradonačelnika za unapređenje ljudskih i manjinskih prava i saradnju sa udruženjima.

Kragujevcu nagrada Saveta Evrope za inkluziju RomaKragujevac je dobio ovo priznanje za projekat ''Snažni od početka'' čiji je cilj osnaživanje romskih porodica, a pre svega dece do pet godina u unapređenju zdravlja, razvoja, vaspitanja i učenja. Program je edukativnog karaktera jer istovremeno i roditeljima, a pre svega majkama pruža znanja iz različitih oblasti od zdravlja do socijalnih veština.

Grad Kragujevac je prema rečima Edisa Durgutovića prepoznao da se briga o predstavnicima manjina, u ovom slučaju romske zajednice, zasniva na snažnoj podršci civilnom sektoru odnosno nevladinim organizacijama koje najbliže i najkonkretnije sarađuju sa predstavnicima nacionalnih manjina.

Partner na projektu ''Snažni od početka'' je Obrazovno – kulturna zajednica Roma Romanipen koja sa svojim saradnicima pruža konkretnu pomoć na terenu edukativnim radionicama, seminarima, obukama i predavanjima. U realizaciju tog projekta, kako je u izjavi za sajt grada rekao Edis Durgutović, uključen je ceo jedan sistem Dom zdravlja, Crveni krst, Centar za socijalni rad, Policijska i Školska uprava. Grad Kragujevac dobio je nagradu za istrajavanje, odnosno povezivanje i koordinaciju rada svih tih ustanova kako bi Romanipenu omogućio što kvalitetniju podršku romskim porodicama.

Inače, u Kragujevcu je registrovano 1500 zvanično izjašenjenih Roma a realno u našem gradu živi njih oko 10 000 i mi se trudimo da im omogućimo uvođenje u zdravstveni, obrazovni i socijalni sistem kako bi ostvarili sva svoja prava.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu