Toplane odbijaju da smanje cenu grejanja! - iKragujevac


Vesti

Elektrane u Srbiji pokušavaju da prolongiraju odluku o smanjenju cena toplotne energije. Od juna gas košta 23 odsto manje, a o nižim tarifama odlučivaće oko Nove godine. Kako bi što više prolongirali pojeftinjenje grejanja, većina lokalnih samouprava vraća toplanama predloge za promenu cena. 

Iako je gas pojeftinio tri puta od juna ove godine, za ukupno 23 odsto, niže cene grejanja potrošači bi mogli da dobiju - tek od Nove godine, kada je praktično sredina grejne sezone! Neke elektrane će, čak, i dići cene, a pravdaju se novom metodologijom za određivanje troškova, koja je stigla iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Predić rekao je da još sa sigurnošću ne može da se kaže da će zbog sniženja cena gasa doći do pojeftinjenja daljinskog grejanja u Srbiji.

- Najveći broj toplana radi kalkulacije i usaglašava ih sa svojim lokalnim samoupravama, koje su nadležne da donesu konačnu odluku o cenama - rekao je Predić. - Nova uredba o formiranju cena grejanja u svom varijabilnom delu predviđa direktnu zavisnost od cene energenata, što znači - kada cene energenata rastu, cena grejanje bi trebalo da poraste i obrnuto.

Iako je Niška toplana donela odluku o sniženju varijabilnog dela, ovaj predlog je vraćen iz gradske uprave - na doradu.

- Istovremeno, po Uredbi, moramo da podignemo i fiksni deo troškova - kažu iz Niške toplane. - Kako je grad Niš naš vlasnik, njihova odluka je konačna.

I najveći gradovi, Beograd i Novi Sad, u kojima se toplane većinski snadbevaju gasom (u celoj Srbiji dve trećine elektrana koriste ovaj energent), još većaju kada će promeniti cenu i za koliko. Ipak, prestonička elektrana je, kada je uvedena nova metodologija za obračun, odmah napravila kalkulaciju i obavestila potrošače da će grejanje od oktobra neznatno poskupeti. Sada, kada su pod pritiskom skidanja cena - niko iz gradske uprave, koja kroji cenu, ne oglašava se.

Većina čelnika lokalnih samouprava kaže da će odluku o promeni cene doneti početkom grejne sezone. Ukoliko skroje budžet za grejanje i 15. oktobra - opet će zaraditi na razlici u ceni jer, zbog zakona o zaštiti potrošača, mora da prođe mesec dana od odluke o promeni cene, pa do njene primene. Po tom scenariju, grejanje bi moglo da pojeftini najranije sredinom novembra, a većina toplana još nije ni poslala zahtev za promenu cena, pa bi odluka mogla "debelo" da zađe u grejnu sezonu.

U kragujevačkoj Energetici kao osnovni energent koriste ugalj tako da na njihovu cenu grejanja ne utiče smanjenje cene prirodnog gasa.

Ima pak i onih koji će morati da podignu cenu usluge. Tu je prevashodno Toplana Priboj, koja je imala najnižu cenu grejanja u Srbiji - 83,53 dinara po kvadratu.

- Mi koristimo samo mazut i ne možemo da pređemo na gas - kaže Zoran Spajić iz toplane Priboja. - Zato nas je država primorala da promenimo cenu. Ipak, nemamo kapaciteta da to odmah uradimo, trebaće nam nekoliko meseci.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu