KG: Osobe 65 plus, računajte na nas - iKragujevac


Vesti

Svetski da starih - 1. oktobar, u Kragujevcu biće obeležen  svečanim otvaranjem Devetog festivala stvaralaštva starih «Stvaram srcem» koji i ove godine uz podršku grada Kragujevca organizuje  Udruženje građana za socijalni razvoj «Sunce».

I ove godine posetioce festivala  očekuje bogat kulturno-umetnički program , mnogobrojne radionice, sportske manifestacije i pesničke vešeri  - najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u zgradi grada koju su održali organizatori festivala i dr Gordana Damnjanović, član gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja. Prema njenim rečima , ovaj festival još jednom dokazuje kolika je snaga intersektorske saradnje.

Uzimajući u obzir demografske podatke i populacionu politiku , podaci ne samo za našu zemlju nego i za naš grad govore o  trendu starenja stanovništva , sa preko 16% na nivou Republike i 13,98% na nivou Kragujevca. Ne obratiti pažnju na ovakve podatke , znači ne obratiti pažnju на 20% stanovništva za koje se smatra  da će biti starije 65godina do 2030. godine. Gradovi koji smatraju da im je prioritet održivi razvoj itekako moraju da vode računa o svojim najstarijim sugrađanima  i njihovim potrebama , о kvalitetu njihovog života i  uslugama u oblasti socijalne zaštite , poručuje Gordana Damnjanović.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za sredu, 30. septembar, u 11.00 časova, u Pešačkoj zoni. U slučaju kiše otvaranje festivala biće premešteno u Knjaževsko-srpski teatar. Prema rečima  Damnjane Jovanović iz udruženja građana  «Sunce »,pored kulturno-umetničkog programa ,u vreme svečanog otvaranja festivala ,biće održano takmičenje u brzom pletenju , slikarska radionica, a u saradnji sa institutom za javno zdravlje , besplatna provera krvnog pritiska i šećera u krvi.

Tokom sedam festivalsih dana,  biće održana tribina u prostorijama Crvenog krstapod nazivom  «Osobe 65 plus, računajte na nas» što je i moto ovogodišnjeg Dana starih , Šumadijsko prelo u selu Grošnica, pesničko veče u  Gradskom udruženju penzionera , vašar pod nazivom«Kao nekad» prodajna izložba rukotvorina) u Gerentološkom centru , muzičko takmičenje  - Prvi glas festivala u Zavodu Male Pčelice Pčelice i takmičenje za najbolji kolač i slano pecivo «Po bakinom receptu » i humanitarna lutrija u Gerentološkom centru, poslednjeg festivalskog dana kada će festival konačno i biti završen. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu