Radomir Nikolić: "Uzalud među Nikolićima tražite onoga koji će napasti Vučića" - iKragujevac


Vesti

Radomir Nikolić istakao je u intervjuu da ,,ne postoje nikakvi njegovi ljudi“. Izjava gradonačelnika Kragujevca bila je izazvana pricama tabloida koji očekuju unutarstranačke razmirice. Ceo intervju pročitajte u nastavku. 

Ne postoje u stranci nikakvi moji ljudi, uzalud među Nikolićima tražite onoga koji će napasti premijera. Beogradski tabloidi me svakog dana uredno informišu da neko negde skuplja neku većinu za moju smenu, nema potrebe za tim, jedan mig Aleksandra Vučića bio bi dovoljan da odem, a do tada će morati da sačekaju, kaže Radomir Nikolić, predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke, povodom učestalih napisa po medijima o njegovoj smeni sa ove funkcije. On u intervjuu „Politici”, kako kaže, poručuje onima koji godinama čekaju na raskol u SNS-u da će ostati razočarani.

Većina članova Predsedništva SNS-a izjasnila se na poslednjoj sednici za vanredne parlamentarne izbore, jeste li i vi bili za to?
Dao sam svoj skroman doprinos na ovu temu, ali nisam od onih koji misle da sadržaj diskusija i mišljenja izneta na Predsedništvu treba tako velikodušno da delimo sa novinarima. Ukoliko smo ovlastili predsednika da donese odluku, a on je imao strpljenja da sasluša sve naše sugestije, sačekajmo konačni sud onoga ko ima najveću odgovornost i zauzimanje konačnog zajedničkog stava.
Pokrajinski i lokalni izbori svakako će se održati, šta očekujete u Kragujevcu, s obzirom na to da vas opozicija optužuje da u gradu nikada nije bilo gore nego sada kada ste vi gradonačelnik?
Neozbiljno je tvrditi nakon 18 godina vlasti da je za katastrofu u gradskom komunalnom sektoru kriv neko ko je tu deset meseci. Argumenti opozicije su toliko smešni i do te mere vređaju inteligenciju Kragujevčana da mi i ne planiramo neku posebnu kampanju za lokalne izbore.
Nedavno su mediji objavili kako ste raspisali tender za nabavku „poklona pažnje” u vrednosti od 700.000 dinara, što je Igor Mirović u izjavi medijima ocenio kao nepoštovanje odluka stranke?
Ako pažljivo čitate novine, zaključićete da se te priče otvaraju upravo u tabloidima koji imaju ekskluzivni pristup čak i sednicama Predsedništva stranke. Nema istine u njihovim tvrdnjama, ali meni ne pada na pamet da se pravdam novinarima beogradskih tabloida, jer je to prilično besmisleno. Naravno da ne postoji na takav način interpretirana izjava Igora Mirovića, niti javne nabavke u Kragujevcu funkcionišu po opisanom modelu.
Pre svih izbora biće održana izborna skupština SNS-a, a unutarstranački izbori nikako da se završe. Kao predsednik IO vi ste za njih zaduženi, neki vas optužuju za guranje, kako kažu, svojih ljudi, u Nišu se kraj postupka ne nazire, ima li u stranci vaših i Vučićevih ljudi?
Teorije zavere koje se gomilaju oko SNS-a se, vidim, produbljuju i mene to na neki način zabavlja. To govori o značaju stranke. Ne mislim da je loše što su izbori za mesnu organizaciju u SNS-u, bilo gde u Srbiji, važniji i oko njih se diže veća prašina nego oko promena glavnih odbora nekih nekada velikih srpskih stranaka. Predsednik sam IO stranke sa više od pola miliona članova i na to sam ponosan bez obzira na različite poglede prema ovom svojevrsnom fenomenu. One koji već godinama čekaju na raskol u SNS-u moram po ko zna koji put da razočaram. Ne postoje u stranci nikakvi moji ljudi. Uzalud među Nikolićima tražite onoga koji će napasti Vučića.
Jeste li, kako su pisali mediji, šokirali kolege u Predsedništvu stranke predlogom o formiranju frakcija, odnosno da se utvrdi ko je za ulazak Srbije u EU, ko za saradnju sa SAD, za tešnje veze sa Rusijom…
Ne mogu da prihvatim da bilo ko o mojim kolegama iz Predsedništva razmišlja na takav način, da oni ne znaju kako su organizovane mnoge političke partije na evro-atlantskom prostoru u kojima je normalno organizovanje po frakcijama, pa su se, tobož, iznenadili, iako to nije bila suština mog predloga. Onaj ko je na veoma nemušt način pokušao da prenese moje izlaganje tabloidima pokazao je samo svoje neznanje i nepoštovanje Predsedništva SNS-a. Proces programske nadogradnje u našoj stranci je u toku u skladu sa novim izazovima. To je sve što mogu da kažem.
Šta ste tačno predložili i imate li utisak da neko iz stranke plasira priče o vama u medije?
Prepričavanje sadržaja sednica Predsedništva novinama ne smatram lepim vaspitanjem, već ga, kako sam već nagovestio, posmatram kao kršenje stranačke discipline. Da nije tako sednice Predsedništva i drugih organa političkih stranaka na kojima se postavlja politička strategija i taktika bile bi otvorene za javnost, a svet bi bio mnogo lepši za život. Ipak, stvari još dugo neće tako funkcionisati…
Malo konkretnije…
Ako imate više naslovnih strana nego sve starlete zajedno, i to isključivo u negativnom kontekstu, onda to nije utisak nego činjenica. To što sam pod njihovim dnevnim udarom sada je manje bitno i mene to zaista ne dotiče. Plaši me eventualna sledeća faza. Verujem da u samoj stranci postoje ljudi koji joj ne misle dobro, pre svega njenom predsedniku i uopšte nemam iluziju da će uskoro biti ohrabreni spolja da krenu u napad na njega i na njegovu politiku. Mislim da bi bilo daleko svrsishodnije da tu svoju zakulisnu radnju iznesu na svetlo dana i da počnu da deluju javno u nekoj od mnogih opozicionih stranaka.
Izvor: politika.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu