Perspektivni predeli Šumadijskog okruga - iKragujevac


Vesti

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine realizuje projekat identifikacije i valorizacije predela, koji su prepoznati kao važni ekonomski resursi.

Reč je o pilot projektu koji će poslužiti kao model za unapredjenje kapaciteta i u drugim regionima.

Srbija je ratifikovala Evropsku konvenciju o predelima još pre 4 godine i upravo je u Šumadijskom okrugu započeo pilot projekat koji ima za cilj identifikaciju i valorizaciju ne samo prirodnog prostora, već urbanog, kulturno-istorijskog ili ruralnog potencijala, u cilju strateškog upravljanja ovim celinama.

Projekat sprovodi Regionalna agencija za ekonomski razvoj u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Regionalna agencija već je na terenu Šumadijskog okruga identifikovala predele koji mogu da imaju potencijal ekonomskog razvoja, bilo da je reč o ruralnim, industrijskim ili kulturno istorijskim lokacijama.

Nakon odredjivanja identiteta predela i valorizacije, radiće se na izradi baze podataka, kao i web portala, kako bi ove celine bile vidljive i poslužile kao osnov za zaštitu, planiranje ali i upravljanje.

Pilot projekat koji realizuje Regionalna agencija iz kragujevca poslužiće kao model i drugim okruzima.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu