NEVEROVATNO: Izum mladih inovatora niko ne želi! - iKragujevac


Vesti

Petorica nekadašnjih učenika Srednje elektrotehničke škole "Nikola Tesla" u Beogradu osvojili su prvo mesto na takmičenju u omladinskom preduzetništvu u Kragujevcu prošle godine. Svoj izum žele da poklone glavnom gradu, međutim, ne mogu da dobiju dozvolu za njegovo postavljanje. Molbu su, kažu, poslali u deset opština, ali poklon još niko nije želeo da primi.

Gde je najbolja hrana i smeštaj u gradu, gde izaći i šta posetiti- najčešća su pitanja turista koji dođu u Beograd. Sve ove odgovore mogli bi da dobiju jednostavno- okretanjem pedala ekološkog bicikla.

"Naš izum je bio najbolji u svim kategorijama koji su oni gledali, a to je biznis plan, inovativnost i štand", kaže Uroš Jakovljević, mladi inovator.

Njihov izum visok je oko dva i po metra. Na vrhu je solarni panel koji stvara energiju. Ispod sedišta je akumulator koji energijom napaja tablet na kojem su informacije.

"Mi samo želimo da poklonimo gradu naš izum. Besplatno je i njegovo korišćenje. Jedino od čega bi zarađivali je reklama", kaže Luka Gavrić, mladi inovator.

Problem je što ne mogu da dobiju dozvolu za njegovo postavljanje. Molbu su, kažu, poslali u deset opština, ali poklon, još niko nije želeo da primi.

"U početku ćemo imati neki ekran koji će da pokazuje svest o zelenoj energiji i to je interaktivan ekran koji će, zajedno sa ovim biciklom povećati svest o zelenoj energiji", kaže Nikola Milić, mladi inovator.

Ovi mladi inovatori imaju neke nove ideje.

"Sada pravimo novi uređaj, koji je stabilan, čvršći i njega planiramo da postavimo u gradu čim dobijemo dozvole i završimo radove", kaže Dejan Lukić, mladi inovator.

"Želimo još da unapredimo softver i da ga prilagodimo korisnicima. Otvoreni smo za nove ideje", dodaje Luka Knežević, mladi inovator.

U Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" kažu da su ponosni na ove momke.

"Tu su "Stroberi", "Otkucaji grada" i sada ova naša ekipa. Sve su to Teslaši inovatori koji će značajno doprineti, verujte mi, nauci i tehnici", kaže Rada Kamban, direktorka Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" u Beogradu.

Kada idu na takmičenja, studenti bicikl uvek nose u delovima. Dok čekaju da ga neka od opština prihvatiti, bicikl stoji rasklopljen u garaži porodice, jednog od ovih momaka.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu