Otvoren Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala - iKragujevac


Vesti

Zajedničkim koncertom Gradskog kamernog hora “Liceum“ i Muškog kamernog hora u Muzeju Stara livnica, otvoren je XI Međunarodni festval kamernih horova i vokalnih ansambala.

Program pod nazivom “1915. Opelo. Solunske pesme“ posvećen je stogodišnjici Velikog rata i obeležavanju 100 godina od nastanka jednog od najreprezentativnijih dela srpske duhovne muzike “Opela“ Stevana Hristića, koje je inspirisano pogibijom u ratovima za oslobođenje i ujedinjenje koje je srpska vojska vodila od 1912. do 1918. godine.

U narednih pet dana publici u Kragujevcu predstaviće se sedam horova - dva iz Srbije, zatim, iz Turske, Grčke, Bugarske, Rumunije i Slovenije. Pored toga, u okviru saradnje dva grada i dva festivala, svi horovi prirediće koncerte i u Aranđelovcu, u okviru Smotre “Mermer i zvuci“. Tako će večeras, na Otvorenoj sceni u parku Bukovička banja u 21.00 sat nastupiti najpre Galina iz Ljubljane, a potom Astra iz Brašova u Rumuniji.

U Kragujevcu svakog dana koncerti će biti održavani u dva terimna u 20.00 i 22.00 sata i to na dve lokacije u Svečanoj sali Prve gimnazije i Galeriji Narodnog muzeja. Večeras u 20.00 sati u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, programom “Zvuci Anadolije“ predstaviće se Polifoni hor iz Ankare, dok će u 22.00 sata u Galeriji Narodnog muzeja nastupiti Ars vocalis iz Beograda. Naziv programa je Folklor kao inspiracija.

 Ulaz na sve koncerte je besplatan.

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu