Eliot Nes u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

''Izrađen je nacrt zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i uskoro će biti na javnoj raspravi. Predloženo je da se u okviru viših tužilaštva u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu formiraju posebna odeljenja s tužiocima specijalizovanim za finansijski kriminal i korupciju. ''

''Oni će moći da formiraju “udarne grupe” u kojima će biti policajci, poreznici, carinici... Svaki od tužilaca imaće na raspolaganju najmanje jednog finansijskog forenzičara '' - objašnjava Selaković.

Predstoji izbor tužilaca za organizovani kriminal i ratne zločine.

- Svim tužiocima, osim republičkom i apelacionim, ističe mandat. Važno je da se poštuje procedura za kandidovanje. Tokom izbora Zagorke Dolovac za republičkog tužioca sve poslaničke grupe su pohvalile transparentnost postupka. Tako ćemo sprovesti i ostale. Ne bih licitirao s imenima. Po svemu sudeći, ova dva tužilaštva će nastaviti da rade kao dosad.

Šta će doneti zakon o poreklu imovine?

- Taj zakon je deo strategije finansijskih istraga. Cilj nije lov na veštice, već da oni koji imaju imovinu plaćaju porez. Koliko će se ići unazad i da li će biti oduzimana sporna imovina, moraju da odgovore stručnjaci. U naredne dve nedelje biće urađen koncept zakona.

Koliko privatni izvršitelji prekoračuju ovlašćenja na štetu dužnika?

- Ministarstvo sprovodi nadzor nad njihovim radom. Pokrenuto je nekoliko disciplinskih postupaka. Izrečene su kazne od 50.000, 300.000 i 500.000 dinara i jedna privremena zabrana rada od tri meseca. Na čelu komisije koja nadgleda njihov rad nalazi se sudija koji je veoma stručan. U podnošenje prijava se sve više uključuje Komora izvršitelja. Svaka nova pravosudna profesija, ali i one postojeće, biće dobre ukoliko se bude insistiralo na odgovornosti i kvalitetnoj kontroli.

 

Izvor: Blic

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu