KG: Oprezno kupujte mlečne proizvode - iKragujevac


Vesti

Kontrolom mlečnih proizvoda, koju su protekle nedelje sprovele Gradske tržnice i Institut za javno zdravlje, otkrivena je bakterija u tri uzorka.

Bakteriološka neispravnost pojedinih proizvoda na Zelenoj pijaci češća je u letnjim mesecima, kažu u Institutu za javno zdravlje.

Potrošači nemaju razloga da budu zabrinuti, ali je ovo upozorenje proizvodjačima da povedu više računa o higijeni, jer je bakterija, otkrivena u uzorcima, upravo pokazatelj loše higijene.

Proizvodjačima sira i kajmaka čiji su proizvodi bili bakteriološki neispravni zabranjena je prodaja. Oni će moći ponovo da rade nakon što donesu potvrdu o ispravnosti svojih proizvoda.

Prilikom kupovine treba voditi računa i o izgledu namirnica. Za meso je važno da ima normalnu boju i elastičnost na pritisak, da je bez neprijatnog ili kiselkastog mirisa.

Dokazano je da najviše pesticida ima u jabuci, celeru, šeri paradajzu, krastavcima, grožđu, ljutoj papričici, krompiru, dok najmanje ima u špargli, kupusu, dinji, kukuruzu, plavom patlidžanu, grejpfrutu, pečurkama, luku, grašku, ananasu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu