U 5 kragujevačkih preduzeća otovren stečaj - iKragujevac


Vesti

Na predlog Agencije za privatizaciju pred Privrednim sudom otvoreni su stečajevi u 5 kragujevačkih preduzeća, a nakon prvih poverilačkih ročišta ni u jednom slučaju nije proglašeno bankrotstvo.

Ostavljen je rok od 90 dana da ovlašćeni predlagači dostave predlog plana reorganizacije preduzeća u stečaju.

Ukoliko se to ne dogodi u zakonskom roku, Privredni sud će doneti rešenje o bankrotstvu i započeće unovčenje imovine stečajnih dužnika.

Očekuje se da će do septembra biti poznata i sudbina 2 najveća preduzeća nad kojima je po predlogu Agencije za privatizaciju otvoren stečaj, Autosaobraćaja i Metal sistema.

“Autosaobraćaj“ je otišao u stečaj 25. maja na predlog Agencije za privatizaciju jer je poslovni račun tog preduzeća bio u neprekidnoj blokadi od 2013. godine za oko 19 miliona dinara.Na prvom poverilačkom ročištu krajem juna formirani su skupština i odbor poverilaca i utvrdjena vrednost likvidacione imovine Autosaobraćaja i njegovih obaveza Do sada je podneto oko 400 prijava potražvanja, a spisak nije konačan, kaže stečajni sudija Privrednog suda u Kragujevcu, Tatjana Todorović.

"Presek koji je napravljen na tom ročištu govori da je Autosaobraćaj ima imovinu likvidacione vrednosti oko 400 miliona dinara, a obaveze oko 1,4 milijarde dinara".

U stečajnu masu Autosaobraćaja ušle su na 12 lokacija.

Pored ostalog to su Upravna zgrada, autobuske stanice u Kragujevcu, Topoli, Lapovu, Arandjelovcu, Rači, Batocini i Natalincima.

Agencija za privatizaciju je 15. jula oglasila poziv za zakup imovine Autosaobraćaja medju kojima su i autobuske stanice koje su i pre stečaja bile date u zakup.

"Nakon što je stečaj otvoren, Agencija za privatizaciju je zaključila aneks sa zakupcem autobuske stanice u Kragujevcu, "Bamironom" i oročio važenje ugovora do formiranja odbora poverilaca. Pošto je formiran odbor Agencija je objavila u Politici 15. jula oglas kojim poziva sva zainteresovana lica da dostave zatvorene ponude i to ne sam za autobusku stanicu u Kragujevcu nego i za sve druge stanice i ostalu imovinu, a reč je o 10 imovinskih celina.Otvaranje ponuda je zakazano za 3. avgust".

Osim u Autosaobračaju stečaj je pred Privrednim sudom u Kragujevcu na predlog Agencije za privatizaciju otvoren i nad preduzećima Metal sistemi, Zastava bezbednost, Zastava IT turs i Zastava autodelovi Knić.

Ni u jednom od ovih predmeta posle prvog ročišta nije proglašeno bankrotstvo, jer u većini slučajeva nije bila dovoljna većina poverilaca za odlučivanje.

Zbog toga je ostavljen rok od 90 dana da se Privrednom sudu dostavi plan reorganizacije.

Ukoliko se to ne dogodi Privredni sud će doneti rešenje o bankrotstvu i početku univčenja imovine stečajnih dužnika.

Da li ovih 5 kragujevačkih preduzeća u stečaju ide u bankrot ili reorganizacija znaće se u septembru, kažu u Privrednom sudu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu