KG: Na pragu privrednika - iKragujevac


Vesti

U okviru akcije «Na pragu privrednika», član Gradskog veća za privredu Dalibor Jekić sa saradnicima obišao je danas kragujevačka preduzeća «Džoker Plus d.o.o» i «Sena d.o.o».

Cilj ove akcije koja je pokrenuta prošle godine je uspostavljanje bolje komunikacija lokalne samouprave grada Kragujevca i privrednika kako bi zajednički pronašli najbolje rešenje za probleme sa kojima se susreću u svom poslovanju, ali i upoznavanje građana Kragujevca sa uspešnim privrednim društvima u gradu.
Preduzeće «Džoker plus» postoji od 2001. godine i proizvodi i pakuje praškaste poslastičarske poizvode (šlag, sladoled, puding, šećer i mleko u prahu, gustin i druge slične proizvode), bavi se preradom kikirikija, a odnedavno su počeli sa proizvodnjom čajnih kolutića. Preduzeće ima 35 zaposlenih, a osim na srpskom tržištu njihovi proizvodi se mogu naći na tržištima Crne Gore, Albanije, Kosova i Turske. Vlasnik peduzeća «Džoker Plus d.o.o» Milan Vranić kaže, da su problemi mnogobrojni, ali značajno bi bilo da država i lokalna samouprava pronađu rešenje za brže dobijanje neophodnih dozvola i dokumenata vezanih za izvoz, a u cilju pomeranja sa mrtve tačke veliku ulogu bi imale podsticajne mere za zapošljavanje novih radnika.
Kompanija «Sena d.o.o» posluje od 1999. godine i lider je na tržištu industrijskog i komercijalnog hlađenja. Osnovna delatnost ove kompanije, koja većim delom posluje na tržištu Srbije, je projektovanje, proizvodnja i instalacija hladnjača, rashladnih sistema, komponenti i delova sistema, rashladnih agregata i rashladnih komora. Iako lokalna samouprava nema puno mogućnosti da pomogne preduzeću «Sena d.o.o», osim u delu koji se odnosi na porez na imovinu i komunalne usluge, Dragan Senić, vlasnik ove uspešne kompanije smatra da bi grad mogao da pomogne u delu uređenja komunalne infrastrukture odnosno uređenja prilaznih puteva i tekućeg održavanja što bi doprinelo boljem prvom utisku kupaca i poslovnih partnera.
Akcijom «Na pragu privrednika» želmo da se upoznamo sa problemima koji su u ingerenciji lokalne samouprave ali i sa problemima koji nisu u našoj ingerenciji, i da partnerski te probleme koji se tiču i zakonske regulative pokušamo da rešimo na najbolji način. Interes lokalne samouprave je da naši privrednici imaju što lakše poslovanje kako bi zaposlili što veći broj radnika i smanjili nezaposlenost koja dostiže dramatični nivo, rekao je Dalibor Jekić član Gradskog veća za privredu.
Govoreći o privrednim aktivnostima lokalne samouprave Jekić je najavio sastanak privrednog saveta kroz koji će privrednici takođe moći da istaknu svoje primedbe, kako bi kao partneri mogli zajednički da nastupaju. «Imajući u vidu da imamo dosta preduzeća koja su izvozno orjentisana pokušaćemo da u narednom periodu podstaknemo osnivanje asocijacije izvoznika grada Kragujevca, a da ujedno ta privredna društva budu naši ambasadori i da preko njihovih kontakata probamo da dovedemo nove investitore, ističe Dalibor Jekić.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu