KG: Sušara na solarni pogon i biomasu pobedila u Albaniji - iKragujevac


Vesti

Kragujevčanin Vladana Pantović napravio je sušara na solarni pogon i biomasu koja je pobedila je na regionalnom takmičenju „Filantropija za zelene ideje“ u Albaniji.

Prototip ove mašine pušten je u rad u selu Bečevica kod Knića. Sušara je protočna, a njen kapacitet je oko 500 kilograma šljiva, obzirom da je to voće merna jedinica sušara.

- Sušara je višenamenska, ali ono što je najvažnije fleksibilna je u pogledu izvora energije. Za njen rad je potrebna topla voda, i ona radi na solarni pogon i biomasu. U Šumadiji imate ostatke od žetve u ogromnim količinama koje se bukvalno bacaju, kaže Vladan Pantović, idejni tvorac inovativne sušare.

Pantović ističe da nije sve sam uradio, već je angažovao čitav tim i to mladih stručnjaka koji su mu pomogli da pobedi u Tirani u velikoj konkurenciji. Angažovao je inženjere prehrambene tehnologije, mašinske inženjere, biologe i menadžere s kojima je osmislio čitav projekat.

Novac koji je Pantović dobio na takmičenju u Albaniji upotrebio je da napravi prototip sušare. Nada se da će neko prepoznati inovativnost njegove ideje. Na nacionalnom takmičenju za zelene ideje, ova sušara iz Šumadije osvojila je drugo mesto.

izvor: alo.rs

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu