Kragujevac: Gradi se temelj za naučni centar- 210 stanova! - iKragujevac


Vesti

Izgradnja 210 stanova za mlade naučne radnike u Kragujevcu biće završena najkasnije do kraja godine, a dugo najavljivana izgradnja Centra za matične ćelije u našem gradu, trebalo bi, konačno, da počne u aprilu. Rektor Univerziteta u Kragujevcu Slobodan Arsenijević izjavio je da bi krajem marta trebalo da bude poznato ko će graditi naučni centar površine 11.000 kvadratnih metara.

Projekat izgradnje stanova i naučnog centra pri Univerzitetu u Kragujevcu pokrenut je pre četiri i po godine i, kako je tada Arsenijević izjavio, predstavlja jednu od najvećih investicija u domaću naučnu infrastrukturu u poslednjih nekoliko decenija i već početkom aprila trebalo bi da počne njegova izgradnja - rekao je Arsenijević.

Oko 30 miliona evra za izgradnju Centra izvrsnosti, u okviru kojeg će biti naučni centar sa bankom matičnih ćelija, kao i stanovima za mlade naučne radnike, obezbedila je Evropska investiciona banka kroz kreditnu liniju, a ona je i odredila kriterijume za dodelu istih, pa će u biti dodeljeni na konkursu koji će biti raspisan u aprilu, ''ni po babu ni po stričevima''.

- Izgradnja stanova košta oko sedam miliona evra, investitor je Evropska banka i naša država se za to zadužila. Najviše stanova, oko stotinak, površine su od 35 kvadrata, tu su i stanovi od 50-ak kvadrata i manji procenat su veći stanovi od 80 kvadrata za porodice.

Izgradnja stanova je počela i već poprilično odmakla a oni su namenjeni mladim naučnicima do 35.godine života kao i naučnicima koji žele da se vrate - rekao je Arsenijević.

Stanovi, ukupne površine oko 10.000 kvadratnih metara, grade se u Ulici Dimitrija Tucovića 3, u blizini tržnog centra “Plaza”, i trebalo bi da budu završeni do kraja septembra, a rektor smatra da će biti izgrađeni do kraja godine.
 

Izvor: Tanjug

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu