Albanska deca, đaci škole u Batočini - iKragujevac


Vesti

Osnovna škola “Sveti Sava” u Batočini dobila je zahtev da upiše dva mališana koji ne znaju srpski jezik, a čiji je otac Albanac sa Kosova, rodom iz Prizrena.

Direktorka škole Snežana Đorđević potvrdila je Tanjugu da je otac dvojice dečaka došao prošle nedelje sa željom da upiše dečake u tu školu.

Jedan od njih je 2004. godište, drugi je rođen 2002. godine, a direktorka kaže da je škola otvorena za sve, pa su decu odmah upisali u četvrti, odnosno šesti razred.

Mališani su prethodno, na osnovu dokumentacije koju je otac predao školi, išli u osnovnu školu u selu Zjum (Zym), kod Prizrena, i to do kraja novembra prošle godine.

U dokumentaciji koju je otac priložio nalaze se svedočanstvo na albanskom jeziku i potvrda kosovskog resornog ministarstva o tome gde su deca išla u školu.

- Deca su privremeno upisana i čekamo odgovor Ministarstva prosvete o tome da li smo pravilno postupili. Sistem školovanja na Kosovu je drugačiji. Oni imaju devetogodišnje školovanje, a mi osmogodišnje. Nismo ih upisali u razred koji su završili, već smo im razred odredili po godištu rođenja - rekla je Đorđevićeva.

Navodeći da dečaci još nisu uvedeni u evidenciju, Đorđevićeva je rekla da će to biti učinjeno tek kada Ministarstvo prosvete to odobri, a potom bi bilo potrebno da polažu razredni ispit, s obzirom da su došli na početku drugog polugodišta.

- Oni ne znaju srpski jezik, a naša je sreća što mi u školi imamo profesora engleskog jezika koji perfektno govori albanski jezik, tako da on s njima svakodnevno radi. A i dečaci, zajedno sa drugom decom koja su ih prihvatila, svakodnevno odsede po četiri-pet sati, tako da će brzo savladati srpski jezik - uverena je Đorđevićeva.

Otac dvojice dečaka, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je Albanac, rođen pre više od 40 godina u okolini Prizrena, te da je, pre nego što je sredinom prošle godine došao u Batočinu, živeo u Subotici 20 godina, a da su mu žena i deca živeli u selu pored Prizrena.

Otac otvorio pekaru
Na pitanje zbog čega je odlučio da decu i ženu iseli sa Kosova i Metohije, kaže da je to učinio “zbog boljeg radnog statusa” koji ovde ima, jer, kako je objasnio, u Subotici je bio samo radnik u pekari i plata mu je bila mala, a u Batočini je vlasnik radnje, koju je otvorio prošle godine i u kojoj odnedavno radi i njegov brat.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu