Fiat podelio 200 otkaza? - iKragujevac


Vesti

Više od 200 otkaza kompanija Fiat automobili Srbija podelila je u januaru. Posle kolektivnog godišnjeg odmora, ugovor o radu nije produžen za 202 radnika, saznaje Radio-televizija Vojvodine.

"Pojedini zaposleni otkaz su dobili zbog nesavesnog i aljkavog rada, međutim, ima nas dosta kojima ugovor nije produžen bez ikakvog objašnjena", govori za RTV jedna od radnica koja je želela da ostane anonimna, a kojoj je poručeno da posle 16. januara više ne dolazi na posao.

"U Fijatu radim od jula prošle godine. Dobila sam poziv od Nacionalne službe za zapošljavanje da Fijat traži radnike, prošla tri kruga testiranja i dobila posao na neodređeno vreme sa probnim radom od šest meseci. Tada je posao dobilo više od 300 radnika. Mislim da je država dala subvencije za naša radna mesta. Nikada niko od rukovodilaca nije imao primedbe na moj rad, nisam kasnila, posao sam izvršavala savesno i odgovorno. Sve je bilo u redu, bila sam jako zadovoljna uslovima rada. Međutim, početkom januara pozvana sam u kadrovsku službu gde mi je saopšteno da mi ugovor neće biti produžen. Kada sam pitala zbog čega, jer znam da niko od rukovodilaca nije tražio da više ne radim, dobila sam odgovor da je moj slučaj u grupi 'specifičnih', ali da pravog objašnjenja za otkaz nema. I moji pretpostavljeni bili su u čudu jer nisu znali da više neću raditi, iako bi po prirodi posla oni to trebalo da znaju pre mene, istakla je ona i dodala da je radila u pogonu za proizvodnju modela 500L.

Ona dodaje da su se otkazi delili i ranije, ali ne u tolikom broju i na takav način.

"Radnici koji nisu obavljali posao u skladu sa očekivanjima fabrike najpre su bili upozoreni da im preti otkaz, da bi potom bili premeštani na druga radna mesta. Sada toga nije bilo. Nije mi jasno zašto su nas otpustili kada je rukovodstvo fabrike do kraja januara najavilo uvođenje treće smene za proizvodnju automobila što znači da će zaposliti bar 500 novih radnika", ističe naša sagovornica.

Nova godina tako je crno počela za nju i njenu porodicu.

"Suprug ne radi. Imamo dvogodišnje dete. Živimo kod njegovih roditelja. Sada će kuća da živi od plate muževljevog oca. Kako i na koji način, stvarno ne znam. Godinama sam tražila posao u struci i konačno ga našla. Na žalost 'med i mleko' teklo je samo šest meseci", jada se ova žena.

PR menadžer FAS-a Aleksandra Ranković rekla je za TV Vojvodine u telefonskom razgovoru da je u januaru svega desetak radnika dobilo otkaz i da za njihova radna mesta kompanija Fiat automobili Srbija nije dobila subvencije države.

Otpuštena radnica je, međutim, za RTV navela da su joj u kadrovskoj službi pokazali spisak sa imenima i brojem otpuštenih, kada su pored njenog imena tražili bilo kakvo obrazloženje za raskid ugovora o radu.

izvor: RTV 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu