Kragujevac ima ulicu blizanaca - iKragujevac


Vesti

Dulenska ulica u Kragujevcu naizgled se ne razlikuje od ostalih ulica u okruženju, međutim, od njenih stanovnika može mnogo da se nauči, najpre o strpljenju i ljubavi, jer je u njoj rođeno 11 blizanačkih parova.

Na stotinak metara 11 parova blizanaca. Najstariji su u šestoj deceniji života, najmlađi imaju tek godinu i po dana. Neki od njih više ne žive tu, otišli su u inostranstvo i tako se po prvi put razdvojili. Anastasija i Marijana, učenice petog razreda, jednojajčane su bliznakinje.

"Nastavnici su nas prvo mešali, a vremenom su naučili da nas razlikuju", kaže Anastasija

"Najviše volim kada oblačimo iste modele različitih boja", kaže Marijana

Anastasijina i Marijanina mama Gordana kaže da je prvih godinu dana bilo najteže, sve dok devojčice nisu prohodale.

"Osećaj je baš super, dve bebice u isto vreme, i presvlačiš i hraniš. Mladim mamama poručujem da sve to preguraju sa osmehom", govori kroz smeh Gordana Ilijašević.

Vasilijev i Matejin otac kaže da je prva reakcija na vest o blizancima bila šok, da bi nakon nje usledio osećaj neizmerne sreće. On ima i nekoliko saveta za mlade tate.

"Moraju malo da budu fleksibilniji jer svaka žena kada se razboli dete drami više nego što je potrebno, nervozna, sve joj onda smeta, plaši se. Samo da budu opušteni, da im redovno menjaju pelene i da se igraju sa njima" kaže Goran Lazarević.

Kako izgleda život sa blizancima najbolje zna Ljubinka Ilić. Najpre su se ona i sestra udale za identične blizance, a nakon toga je postala baka dvojici mališana. Iako Ljubinkin suprug već šest godina radi u Londonu, a dever u Njujorku, kaže da je veza između dvojice neraskidiva.

"Oni su u potpunosti slični, što se tiče izgleda i ponašanja i što se tiče toga da finansijski pomognu jedan drugoga. Jednostavno, iz usta jedan drugom daju. Ako jedan nema, drugi se razboli ako to ne može da mu omogući" kaže Ljubinka Ilić.

Jedini "krivac" za blizanačku trudnoću je majka, a medicina kaže da su šanse za nju veće kod žena starijih od 30 godina. I dok je nastanak dvojajčanih blizanaci genetski predodređen, jednojajčani nastaju slučajnom podelom jajne ćelije. Centralna Afrika je region sa najviše blizanačkih trudnoća, dok je Kina zemlja sa najmanje blizanaca.

izvor: b92

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu