Medicinski stručnjaci iz Kragujevca zaključili: rezultati testiranja na hlamidiju daju lažne rezultate. - iKragujevac


Vesti

"Testirali smo 120 pacijentkinja koje imaju problema sa neplodnošću. Prisutnost hlamidije u brisu sa grlića materice je bila od osam do deset odsto. Kada smo ponovili testiranje imunološkom metodom iz seruma krvi, došli smo do podatka da je hlamidije bilo u čak 36 odsto slučajeva", kaže prof. dr Predrag Sazdanović

Tim medicinskih stručnjaka iz Kragujevca zaključio je na osnovu istraživanja, koje je prvi put obavljeno u Srbiji, da standardna metoda otkrivanja hlamidije, kao jednog od glavnih uzročnika ženskog steriliteta, u velikom procentu daje lažne rezultate.

Prema rečima prof. dr Predraga Sazdanovića, od Republičke stručne komisije za vantelesnu oplodnju Ministarstva zdravlja zatraženo je da se u našim zdravstvenim ustanovama ova polna bolest testira na uzorku krvi, a ne brisom sa grlića materice, čime bi pacijenti i doktori uštedeli vreme u lečenju steriliteta, a država novac.

- Testirali smo 120 pacijentkinja koje imaju problema sa neplodnošću. Prisutnost hlamidije u brisu sa grlića materice je bila od osam do deset odsto. Kada smo ponovili testiranje imunološkom metodom iz seruma krvi, došli smo do podatka da je hlamidije bilo u čak 36 odsto slučajeva ili četiri puta više – kaže dr Sazdanović, ginekolog akušer Kliničkog centra u Kragujevcu.

Ovim rezultatima istraživanja naučnog tima, u kom su bili i stručnjaci Instituta za javno zdravlje sa dr Dejanom Baskićem na čelu, stavili su pod “ozbiljnu sumnju tačnost metode koja je decenijama standardna u Srbiji“.

Lekari ukazuju da u Srbiji ima oko 200.000 osoba koje su kandidati za vantelesnu oplodnju ili neki drugi vid lečenja steriliteta i da parovi ovako gube dragoceno vreme u lečenju steriliteta ili već postojeću trudnoću dovode u rizik.

- Kod svake druge pacijentkinje koja je imala spontani pobačaj nađena je hlamidija u serumu, ali ne i u brisu sa grlića materice. Tražimo od Republičke stručne komisije za vantelesnu oplodnju da izmeni proceduru. U lečenju steriliteta od prve posete lekaru do inseminacije prođe od tri do šest meseci. S lažnim rezultatima se jednostavno luta i radi se u visokom procentu uzaludan posao. Ova metoda već je standardna u visokospecijalizovanim ustanovama za lečenje neplodnosti u Mariboru, Kopenhagenu i Briselu – ukazuje dr Sazdanović.

HLAMIDIJA – KRIVAC ZA STERILITET!

Hlamidija je poznata kao tiha polna bolest jer se često dešava da simptomi izostanu iako je ona jedan od najvećih uzročnika zapaljenskih procesa u maloj karlici. Krivac je za zapušenost jajovoda i učestale spontane pobačaje. U ukupnom ženskom sterilitetu ova dva faktora učestvuju sa 40 odsto.

- Parovima u Srbiji treba mnogo vremena da shvate da imaju problem sa sterilitetom. Prvo se tu ponekad izgubi dragoceno vreme. A onda se sa lažnim rezultatima ulazi u proceduru u kojoj, po pravilu, osim vremena, treba dosta snage i nerava – dodaje dr Sazdanović.

Izvor: Alo

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu