ZMIJINA EKSTRA PONUDA - iKragujevac


Vesti

Tri dosadašnja sastanka sa Dačićem u Briselu bili korektni i pozitivni, posebno kada se radilo o sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da će na sledećem sastanku sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem predstaviti, kako je rekao, "najafirmativniju moguću ponudu za Srbe na severu Kosova".

On je takođe kazao da je dijalog jedina mogućnost za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, a za "crvene linije" Prištine u političkim razgovorima sa Beogradom naveo da su to "neugrožavanje ustava i kosovskih zakona".

Tači je rekao da je "nezavisnost Kosova jeste i bila je naš kompromis, tako da smo sada dve suverene države i na jednakom smo nivou" i dodao da "nema kompromisa sa suverenitetom".

On je ocenio da su dosadašnja tri sastanka sa Dačićem u Briselu bili korektni i pozitivni, posebno kada se radilo o sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Upitan da li je moguć prekid dijaloga, on je istakao da je jedina mogućnost dijalog.

"Svako ko preduzme neke jednostrane korake biće veoma skupo za njega. Da, ja sam opredeljen sa najboljom voljom da nastavimo dijalog, da radimo na pitanjima od zajedničkog interesa Kosova, Srbije i naših naroda. Proces koji se vodi od EU, ima punu podršku i SAD. Što pre normalizujemo odnose, to će biti bolje i za Kosovo i za Srbiju, biće dobro za sve, za mir i stabilnost u regionu", smatra Tači.

Uz podsećanje da je već ranije rekao da platforma Srbije za Kosovo nije prihvatljiva i molbu da objasni šta tu konkretno nije prihvatljivo, Tači kaže da misli da je platforma predstavljena od predsednika Tomislava Nikolića jedna "njegova nova politička avantura, jedna ideja koja šteti normalizaciji odnosa Kosovo-Srbija, koja šteti investicijama EU i SAD za mir i stabilnost u regionu, koja i njemu lično nanosi štetu, iako on misli da dobija u unutrašnjosti Srbije".

Prema Tačiju, to su "stare ideje" koje se nikada neće realizovati i platforma je "jedan potpuno bezvredan dokument".

Na pitanje šta je ono što Priština najviše može da ponudi severu Kosova i da li je to bila tema nekog od razgovora sa premijerom Srbije, Tači odgovara da će se sa Dačićem sastati i u januaru raspravljati o, kako je rekao, mogućnosti za brzo otklanjanje ilegalnih bezbednosnih struktura sa tog dela Kosova, i da će on tom prilikom "predstaviti najafirmativniju ponudu za Srbe građane na severu".

"Oni će uživati ista prava i na jugu i na severu, neće biti dvostrukih standarda, standarda da jedna zajednica u jednoj određenoj državi živi sa dvostrukim standardima, nego će živeti sa jednakim pravima", kaže Tači.

Na pitanje kako vidi povratak u strukture vlasti Ramuša Haradinaja i njegove stranke Alijansa za budućnost Kosova, s obzirom da su mediji preneli da ne namerava da ustupi premijersko mesto, Tači kaže da ulogu svakog političkog lidera određuje volja građana.

"Ja sam pobedio na izborima, imam ugovor sa građanima, imam poverenje građana, imam poverenje Skupštine i naravno da ću nastaviti moje upravljanje tokom mog ustavnog i zakonskog mandata. Ali istovremeno postoji jedna dobra volja, uzajamna volja da se integriše i Alijansa za budućnost Kosova za upravljanje, na osnovu koalicije sadašnjih partnera", kaže Tači.

On je precizirao da Haradinaju nudi "angažovanje u okviru proširenja Vlade i u okviru odgovornosti, normalno onih institucionalnih".

"Mi smo raspravljali i izrazili volju da zajednički radimo u jednom strateškom partnerstvu, a nema nekog sporazuma u vezi sa ministarskim mestima. Mi smo na pragu izbora u Demokratskoj partiji Kosova i posle organizovanja kongresa stranke ja ću predstaviti ponudu za Alijansu za Budućnost Kosova, koja je četvrta politička snaga na Kosovu", dodao je Tači.

izvor:glas amerike

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu