SMANJITE POTROŠNJU I RAČUNE ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU: Evo nekoliko saveta! - iKragujevac


Svaštara

Zbog loše izolovanih prozora i vrata i mesta na fasadi gde su montirane spoljne jedinice klima uređaja, često se značajno gubi toplota ili hladnoća, u zavisnosti od godišnjeg doba.

Svaki vlasnik stana ili kuće može lako da poboljša energetsku efikasnost sopstvenog doma. Potrebno je samo obići prostorije i određenim izmenama smanjiti potrošnju i račune za električnu energiju. Isključite svetla u sobama kada ne boravite u njima i pronađite najefikasnije mesto za osvetljenje. Ukoliko su zidovi okrečeni u svetle nijanse, reflektovaće više svetlosti, pa neće biti potrebe za dodatnim osvetljenjem.

Ukoliko koristite obične sijalice, zamenite ih štedljivim – CFL sijalicama ili LED lampicama. Štedljiva CFL sijalica koristi 75 odsto manje energije i traje 10 puta duže od obične sijalice. Spustite termostat na bojleru sa 51 na 49 stepeni Celzijusa i uštedećete oko pet odsto električne energije koju troši grejač, bez smanjenja količine tople vode.

Zbog loše izolovanih prozora i vrata i mesta na fasadi gde su montirane spoljne jedinice klima uređaja, često se značajno gubi toplota ili hladnoća, u zavisnosti od godišnjeg doba. Zato treba dobro zapušiti sve rupe i procepe trakama, gitom ili penom.

Oko grejnih ili rashladnih tela treba obezbedite što bolje strujanje vazduha. Rashladni uređaji trebalo bi da stoje na najhladnijem mestu u domu, udaljenom od izvora grejanja kao što su radijatori, direktni Sunčevi zraci, šporet.

Frižideri su na drugom mestu velikih potrošača u kuhinji. Troše oko 25 odsto električne energije u domaćinstvu. Pomerite frižider i zamrzivač najmanje 10 centimetara od zida, da se ne bi pregrevali i uštedećete energiju.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu